subota, 29. februar 2020.

Kruševac
subota
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
3°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 4 m/s SSZ
 

Srbi masovno izlaze na izbore na severu KiM

Srbi masovno izlaze na izbore na severu KiM

Srbi na severu Kosova i Metohije masovno izlaze na glasanje za vanredne parlamentarne izbore.

Na biračkim mestima nalaze se i predstavnici OEBS koji, kako je ranije rečeno Tanjugu, pružaju tehničku podršku, ali nisu u posmatračkoj misiji.

U severnom delu Kosovske Mitrovice na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ već je glasao veliki broj građana. Na birališta dolaze i mladi i stari, a mnogi od njih do svojih glasačkih mesta stižu porodično.

U Severnoj Mitrovici od jutros je, zbog izbornog dana, velika gužva na ulicama, kojima se kreće znatno više ljudi nego što je to uobičajeno nedeljom.

Glasanje na Kosovu i Metohiji počelo je u 7 sati ujutru, a birački centri se zatvaraju u 19 časova. Od 120 poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini, deset je garantovano za Srbe, a još deset je rezervisano za predstavnike nacionalnih manjina.

Pravo glasa ima oko 1,9 miliona birača, od kojih je u deseet opština sa većinskim srpskim stanovništvom 117.808.

U četiri opštine na severu Kosmeta registrovano je 58.187 birača.

U Severnoj Mitrovici pravo glasa ima 22.457 birača, koji glasaju u osam biračkih centara, unutar kojih se nalazi 27 biračkih mesta, od čega su dva privatna objekta, a ostalo su škole.

Izborni proces prati i veliki broj medija, a o bezbednosti na severu pokrajine danas se brine oko 650 policijskih službenika Kosovske policije.

 

Izbori na Kosovu i Metohiji, srpske poslanike bira 117.808 glasača

Vanredni parlamentarni izbori danas se održavaju na Kosovu i Metohiji. Biračka mesta otvorena su u 7.00 sati, a zatvaraju u 19.00 časova.

Prema podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa ima oko 1,9 miliona birača, od kojih je u deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom 117.808. U četiri opštine na severu Kosmeta registrovano je 58.187 birača.

Za 100 poslaničkih mesta nadmetaće se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica – srpske, bošnjačke, turske, goranske, romske, aškalijske i egipatske – rezervisano 20 poslaničkih mesta, od kojih je deset garantovano za Srbe.

Za deset garantovanih poslaničkinh mesta za Srbe u kosovskom parlamentu boriće se četiri liste sa srpskim kandidatima. Srpsku zajednicu na ovim izborima predstavljaju Srpska lista, koja ima podršku države Srbije i na čelu je svih deset srpskih opština na KiM, Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija „Sloboda“ sa sedištem u Gračanici, kao i Samostalna liberalna stranka iz Gračanice.

Prema kosovskim zakonima, glasa se direktno za željenog kandidata, a svaki građanin sa pravom glasa ima pravo da zaokruži najviše pet od ponuđenih kandidata na listi.

Prebrojavanje glasova se obavlja u samom biračkom centru, a nakon toga se izborni materijal zapisnički predaje opštinskoj izbornoj komisiji, koja ga transportuje u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju.

Kosovska policija saopštila je da će danas u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu biti angažovano oko 650 policijskih službenika.

Regionalni portparol Kosovske policije Branislav Radović rekao je za Tanjug da se opšta procena bezbednosne situacije na severu KiM karakteriše kao „srednja“ i najavio da će biti angažovan dovoljan i optimalan broj policijskih službenika na severu KiM, kao i izvestan broj policajaca iz drugih regionalnih direkcija kao ispomoć. Na dan izbora zabranjeno je davanje intervjua i izjava na udaljenosti manjoj od 25 metara od biračkog centra, a posmatranje izbora dozvoljeno je isključivo osobama akreditovanim od strane CIK-a, koji je registrovao oko 32.000 posmatrača.

 

 

 

 

 

Povezano