četvrtak, 2. jul 2020.

Kruševac
četvrtak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
25°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 82%
Brzina vetra: 1 m/s Z
 

KNJIGA NEDELJE: „Imenik klasične starine: mitologija, istorija, umetnost“ Vladete Jankovića

KNJIGA NEDELJE: „Imenik klasične starine: mitologija, istorija, umetnost“ Vladete Jankovića

Posle „Mitova i legend“ i „Antičkih izreka“, Laguna objavljuje još jednu knjigu Vladete Jankovića. U „Imeniku klasične starine: mitologija, istorija, umetnost“, pred čitaocima se otvara čudesan i neodoljiv svet antičkih legendi, umetničkih i naučnih dostignuća, običaja i verovanja Starih Grka i Rimljana, epoha koju s razlogom smatramo zorom čovečanstva i temeljem zapadne civilizacije. Od Afrodite i Aristotela, preko Cezara i Karijatida, do Safo, Vergilija i Zevsa, u blizu hiljadu odrednica…

Leksikon poput Imenika klasične starine nikada ne može izgubiti na svežini jer su njegovi junaci i njihove priče utkani u istoriju svetske kulturne i umetničke baštine, a može se reći – i u naš svakodnevni život.

Ovaj imenik se, po uvodnim rečima sastavljača, profesora Vladete Jankovića, od sličnih danas dostupnih leksikona kod nas i u svetu razlikuje po tome što, „pored mitoloških, obuhvata i stvarne ličnosti od važnosti za društvenu i kulturnu istoriju, a donekle i po tome što nastoji da, u okvirima pojedinih odrednica, ukaže na značaj ove ili one mitološke ili istorijske figure u potonjem umetničkom i uopšte duhovnom stvaralaštvu.

Zbog toga mitološke odrednice uglavnom sadrže osnovnu verziju legende, njeno simboličko značenje i najpoznatije obrade u književnosti, likovnoj umetnosti i muzici.“

Pri tome se, kad god se pružila prilika, u ovom imeniku ukazuje i na vezu našeg tla i tradicije sa klasičnom starinom, pre svega helenskim i starorimskim nasleđem, što predstavlja njegov poseban značaj i bogatstvo.

 

 

 

Povezano