četvrtak, 26. novembar 2020.

Kruševac
četvrtak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
3°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 83%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

U Kaoniku održana tribina povodom meseca borbe protiv raka

U Kaoniku održana tribina povodom meseca borbe protiv raka

„Prevencija raka dojke, karcinoma grlića materice i raka debelog creva“, naziv je tribina koja je u organizaciji Doma zdravlja Kruševac, a povodom oktobra – meseca borbe protiv raka, održana u Domu kulture u Kaoniku.

Posle bolesti srca i krvnih sudova, maligni tumori predstavljaju najčešći uzrok obolevanja i umiranja ljudi u većini zemalja u razvoju, pa i u Srbiji. Karcinom dojke je najčešći maligni timor kod žena, i veome je važno otkriri ga u najranijoj fazi kada je realno izlečenje potpuno moguće. Direktorka Doma zdravlja Kruševac dr. Marina Kostić naglasila je je ovom prilikom da su preventivni pregledi osnova zdravog načina života, ali i jedina šansa da se već obolela osoba izleči, podsetila je i da Ministarstvo zdravlja upravo iz tog razloga jednom mesečno organizuje preventivne preglede u celoj Srbiji

O važnosti redovne kontrole i o onome što čini Dom zdravlja udravstvena ustanova koja brine o zdravlju svojih pacijenata, govori i specijalista radiologije dr Rada Joksimović Zmejkoski.

Žene koje su bile prisutne na tribini, nisu bile raspoložene da govore za televiziju. Međutim, nadamo se da to što su ipak odlučile da dođu i čuju koliko su preventivni pregledi važni za očuvanje zdravlja, govori o njihovoj odgovornosti prema sebi. Inače, Pored direktorke Doma zdravlja i specijaliste radiologije Marine Kostić i Rade Joksimović Zmejkoski, na tribini su govorile i specijalista ginekologije Biljana Tutulić, kao i lekarka opšte prakse Ljiljana Kostić. Dom zdravlja če i u narednom periodu nastaviti sa ovim i sličnim aktivnostima.

Povezano