utorak, 11. avgust 2020.

Kruševac
utorak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
29°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 48%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

Predsednik Vučić u Topličkom okrugu

Predsednik Vučić u Topličkom okrugu

Foto Instagram / buducnostsrbijeav

U okviru kampanje Budunost Srbije predsednik republike Aleksandar Vučić posetio je Toplički okrug. Predsednik se prvo obratio građanima u Blacu, potom je prisustvovao ceremoniji polaganja kamena temeljca za fabriku namenske industrije u Kuršumliji, a posetu Okrugu Vučić je završio obraćajući se brojnim građanima u centru Kuršumlije.

Veliki broj građana Blaca i okolinih mesta okupili su se u centru te opštine, gde im se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svi penzioneri u Srbiji dobiće za 15 dana jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, najavio je predsednik Vučić. Predsednik je tokom obraćanja građanima u Blacu zahvalio penzionerima sto su imali veru u državu i znali da samo teškim merama srpska ekonomija može da se dođe do spasavanja srpske privrede.

„Danas srpska privreda nije u krizi, već raste i rašće još većom brzinom u budućnosti. Hvala pnezionerima i ja očekujem da, pored povećanja penzija, za 15 dana svaki penzioner u Srbiji dobije 5.000 dinara jednokratnu podršku i gledaćemo da to dolazi sve češće“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je  da će državna firma namenske industrije otvoriti pogon u Kuršumliji za mašinsku obradu metala, za novog Lazara i Miloša.

On je to rekao obraćajući se građanima u Blacu, gde je danas započeo posetu Topličkom okrugu u okviru kampanje Budućnost Srbije.

„Jugoimport SDPR će u tom pogonu za pola godine da zaposli 80 radnika, a za manje od tri godine ukupno 300 ljudi, što je za Kuršumliju velika stvar“, naglasio je Vučić.

Država se, kaže, na taj potez odlučila pošto nijedan stani investitor nije hteo u Kuršumliju, zbog loše infrastrukture. Zbog toga država i ulaže u putete, rekao je predsednik koji je posetu Toplici i započeo obilaskom radova na rekonstrukciia puta Blace – Beloljin. Radovi će, kaže, biti završeni do kraja godine, najavio je predsednik Vučić tokom obilaska radova.

On je nakon razgovora sa građanima i izvođačima rekao da da će Toplički okrug dobiti vrhunski put u dužini od 11,5 km koji će biti proširen na 7,1 metar i bolje saobraćajno povezati Blace i Prokuplje. Vučić je rekao da da bi trebalo uraditi i put Rudare – Merdare. Predsednik je istakao da država puno ulaže u izgradnju puteva, samo u put Blace – Beloljin biće uloženo 4,5 miliona evra, jer je to uslov da dođu strani investitori. Kako je rekao, planirano je i veće prisustvo vojnika u Kuršumliji, što će doneti i više posla za malu privedu.

Vučić dodaje da će država pomoći preradu u prehrambenoj industriji i dovesti potencijalnog investitora u taj kraj, poznat po voću i povrću, koji bi dobio subvenciju veću od predviđenih do 50 odsto, i do 70 do 80 odsto.

Predsednika su u naselju Bela Zemlja dočekali predsednik opštine Blace Milan Churčić i izvođači radova.

Radovi na putu započeti su 13. septembra, a ukoliko sve bude po planu odnosno ako vremenski uslovi to dozvole oko 12 km puta biće završeni do 31. decembra. Vrednost radova je 504 miliona dinara, koje je izdvojila država Srbija. Nakon rekonstrukcije put će biti širi za nešto više od jednog metra, tako da će biti širok 7,1 metra.

 

View this post on Instagram

 

Srdačan doček i selfie sa predsednikom danas u Blacu.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je  u Kutlovcu kod Blaca porodično gazdinstvo porodice Milenković, koja poseduje jednu od najvećih farmi u toj oblasti i poručio da je interes države da pomogne poljoprivrednicima da razvijaju proizvodnju i ostanu na svojim pragovima.

„Ovde živi vredan i marljiv narod, ovo je zemlja dobrih domacina. Možete još mnogo da uradite i napredujete“, poručio je Vučić porodici Milenković u selu Kutlovac.

Istakao je da je mnogo srećan i ponosan na ono šta su postigli, ali i to što imaju troje dece.

„Zato što je naš interes da vam pomognemo da ostanete na svom ognjištu. Da vas vaša deca, Luka, Jovan i Dušan naslede, da ostanu na selu“, kazao je Vučić.

Prethodno je obećao meštanima Kutlovca da će do Nove godine biti završeno 3,3 kilometra puta, od Kutlice do glavnog puta dva kilometra još nešto više od kilometara da će biti sanirano klizište. Vučić je, takođe, obećao da će u selu biti asfaltirano nedostajućih 500 metara puta. Meštani su se tom prilikom žalili predsedniku da su neki bivši poslanici asfaltirali put samo do svojih kuća.

Vučić je ponudio meštanima Kutlovca pomoć države putem podele po jedne ili dve krave, ali su mu oni ukazali da im više odgovara da čuvaju ovce.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je tom prilikom objasnio na koje sve subvencije poljoprivrednici mogu da računaju.

Porodica Milenković, koja planira da nabavi 200 ovaca, zahvaljujući subevencijama će dobiti 140 besplatno.

Vučić je razgovarao sa domaćinom Svetislavom Milenkovićem i mladim domaćinom Sašom i njegovim sinovima koji već pomažu roditeljima, zbog čega ih je predsednik pohvalio. Predsednik je pitao malog Luku šta sve ume da radi i pitao šta sve imaju od voća i slično. Posebno mu je bilo drago kada je dečak rekao da voli selo i da planira tu da ostane. Obišao je i novu staju za čuvanje krava i mlekaru, a probao je i jabuke iz velikog voćnjaka porodice Milenković.

Kako je ispričao Svetislav Milenkovic, njihovo imanje se prostire na 70 hektara, od čega je 50 hektara pod zakupom, a 20 u njihovoj svojini. U novoj staji, Milenkovići imaju 50 mužnih krava, koje dnevno daju od 800 do 1.000 litara mleka. Pored poljoprivrede i stočarstva, Milenkovići se bave i voćarstvom, a 4 hektara imanja je upravo pod voćem. Ono što je specifično je da je ova porodica jedna od retkih koja je ostala na selu da živi i radi, sa troje maloletne dece.

Povezano