ponedeljak, 6. jul 2020.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
23°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 77%
Brzina vetra: 1 m/s JZ
 

Rebalans budžeta za 2019. godinu

Rebalans budžeta za 2019. godinu

Poslanici Skupštine Srbije nedavno su usvojili  rebalans budžeta za 2019. godinu kojim je predviđeno da se višak u budžetu od oko 50 milijardi dinara iskoristi za povećanje plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto. Od. 1. novembra; za jednokratnu pomoć penzionerima od po 5.000 dinara, za pomoć građanima koji su zaduženi u švajcarskim francima, kao i za kapitalne investicije.

Medicinske sestre dobiće najveće povećanje od 15 odsto, slede doktori sa 10 odsto, ustanove u kulturi sa takođe 10 odsto, dok će zaposleni u prosveti i predškolstvu imati povećanje od devet odsto, koliko i zaposleni u ustanova socijalne zaštite i MUP-u.Zaposleni u Upravi carina i Poreskoj upravi dobiće povećanje od osam odsto, istakla je narodna poslanica iz Kruševca dr Dragana Barišić,  navodeći  da se po prvi put nakon pet godina radi rebalans, i to pozitivan, zbog viška prihoda.

Predviđena je i jednokratna pomoć za penzionere od 5.000 dinara koja bi trebalo da im bude isplaćena oko 1. decembra.

Rebalansom je predviđeno i izdvajanje za kreditne dužnike u švajcarskim francima, kojih ima oko blizu 16 hiljada. Apsolutni prioritet je izgradnja autopteva, do kraja godine počeće izgradnja Moravskog koridora, važne saobraćajnice koja će povezivati dva najvažnija  Koridor 10 i  11, najavljuje poslanica Barišić.

Povezano