sreda, 8. jul 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
12°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 96%
Brzina vetra: 1 m/s JJI
 

Sveti Apostol i Jevanđelist Luka

Sveti Apostol i Jevanđelist Luka

Sveti Apostol i Jevanđelist Luka, praznuje se poslednjeg dana oktobra, Svetom Liturgijom i osveštavanjem slavskih kolača i žita.

Luka je bio rodom iz Antiohije, filozof, lekar i slikar. Iz Antiohije je otišao u Jerusalim. Napisao je Jevanđelje i Dela apostolska. Propovedao je u Makedoniji, Rimu, Maloj Aziji. Oslikao je tri Ikone Presvete Bogorodice, Trojeručicu, Mlekopitateljnicu i Jerusalimsku Majku Božju. Za Hrista je postradao u Tebi Beotijskoj. Mošti mu se nalaze u Carigradu.

Sveti Luka je krsna slava brojnih srpskih domaćina i esnafska slava lekara, književnika, ikonopisaca i slikara.Svečano i prvi put u osveštanoj novoj Crkvi, proslavlja se u Manastiru Svetog Luke u Bošnjanu.

– Doček Episkopa je sutra u 8.45, pred Kapijom Manastira, kaže Iguman Arhimandrit mr Aleksej Bogićević. Praznik je crvenim slovom obeležen u Kalendaru Srpske Pravoslavne Crkve, a istog dana, praznuje se i Sveti Petar Cetinjski Čudotvorac, mitropolit i gospodar Crne Gore s kraja 18. i početka 19. veka. Mošti Svetog Petra, od 1782. godine, počivaju u Cetinjskom manastiru.

Povezano