subota, 23. oktobar 2021.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 1 m/s ZJZ
 

Kruševac od A do Š: Jastrebac

Kruševac od A do Š: Jastrebac

Jastrebac – jedna od najšumovitijih planina na Balkanu, bogata rečicama i retkim primercima flore i faune, još uvek neiskorišćen turistički potencijal ovog kraja.

Projekat  pomaže Grad Kruševac, po Konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja interesa u oblasti javnog interesa za 2019. godinu

Najšumovitija i najvodnija planina ovog dela Balkana, čija prostrana visoravan sa veštačkim jezerom, leži na oko 650 metara nadmorske visine. Za one koji nisu veliki ljubitelji napornih uspona, dovoljna je i šetnja pešačkim stazama Jastrepca, uz potoke koji su bogati vodom i sa dosta malih kaskada.

 

Jastrebac se nalazi u središnjem delu Srbije, na prostoru između Niša, Aleksinca, Kruševca, Blaca i Prokuplja. Od Kruševca je udaljen oko 20 kilometara. Sastoji se od dva masiva, Velikog i Malog Jastrepca. Od Kopaonika je odvojen Jankovom klisurom na reci Blatašnici. Najviši vrhovi su Velika Đulica (1.491 metar), Pogled (1.481 metar), Zmajevac (1.313 metra) i Bela stena (1.257 metara) koji predstavljaju prirodnu granicu između Toplice i Pomoravlja. Prevojem Grebac, između Velikog i Malog Jastrepca vodi put Prokuplje – Kruševac, preko Ribarske Banje.

Neposredno po ulazu u planinu Jastrebac, u sunčanoj dolini nalazi se veštačko jezero. Omiljene planinarske maršrute planinom Jastrebac su do „Bele Stene“ (1.257 m), „Stracimira“ (1.390 m), „Maznice“ (1.140 m), kao i izleti do „Majorove česme“, stare crkve Svete Petke, „Doline breza“, srednjevekovnog utvrđenja “Gradac”.

Planina Jastrebac se odlikuje obilnom listopadnom i četinarskom šumom. Po lepoti se izdvajaju rezervat belih breza ali i brojni vodeni tokovi, izvori i potoci. Jastrebac ima izvanredne klimatske uslove – osunčanost tokom cele godine, sveže vazdušne struje i nezagađenu sredinu i zahvaljujući svojoj blagoj klimi i raznolikosti flore i faune, pruža izuzetne mogućnosti za odmor i planinarenje. Predeli Jastrepca atraktivni su za sve ljubitelje prirode – planinare, izviđače, brdske bicikliste. Za one koji vole prirodnu hranu, Jastrebac obiluje mnoštvom samoniklog jestivog bilja: sremuša, koprive, maslačka, divljih jagoda, jabuka i krušaka, raznih vrsta jestivih gljiva.

Nekada je bio izuzetno posećeno izletište, sa odmaralištima velikog broja kruševačkih preduzeća. Kako su godine prolazile sve se manje radilo na očuvanju i unapređenju turističkih potencijala Jastrepca.

Kako bi bila privlačnija za sve veći broj turista, danas se intenzivno radi na uređenju ove planine. Renovirani su hoteli „Trajal“ i „Vila idila“ kruševačke Trajal korporacije, u okviru Jastrebac Lajkrezorta. Izgrađen je i Avantura park sa velikim brojem sadržaja za decu i odrasle. Plan je da se u narednom periodu izgradi teren za mini golf, velnes i spa centar, teretana na otvorenom, klizalište ali i ski staza.

Uz samo bajkovito jezero prostire se turistički kompleks Jastrebac Lake Resort, nadaleko čuven po izuzetnoj kako nacionalnoj tako i internacionalnoj kuhinji, prvoklasnom smeštaju, znalačkom izboru vrhunskih autohtonih domaćih vina i velikim pogodnostima koje nudi pri organizovanju – kako ekspertskih seminara, škola veština, radionica, tim bildinga i ekskurzija, tako i spektakularnih venčanja i drugih prigodnih okupljanja.

U okviru Resorta na raspolaganju su Vam dve rezidencijalne planinske „palate“ – hotel Trayal i Idila, kao i spektakularan Avantura park, izdvojeni Letnjikovac te multinamenski teren za male sportove.

Za sve šetače, planinare, bicikliste, skajranere, orjentirce, kvadoholičare, kao i ljubitelje svih ostalih oblika aktivnog odmora ova destinacija svakako svojim položajem, lepotom i pogodnostima zavređuje da bar deo svog odmora posvetite sebi u njoj.

jastrebaclakeresort.com

Povezano