subota, 25. januar 2020.

Kruševac
subota
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
0°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 68%
Brzina vetra: 1 m/s JJI
 

OPUŠTENO Televizije Kruševac: Dragoslav Gogić o prvoj srpskoj ekspediciji na Borneo u Maleziji

OPUŠTENO Televizije Kruševac: Dragoslav Gogić o prvoj srpskoj ekspediciji na Borneo u Maleziji

Prva srpska ekspedicija na Borneo u Maleziji trajala je dve sedmice. Član ekipe bio je i jedan od najpoznatijih srpskih planinara, potpredsednik Planinarskog saveza Srbije i dugogodišnji dopisnik RTS iz Kruševca Dragoslav Gogić, koji će svoja iskustva preneti gledaocima Televizije Kruševac ovog petka, 8. novembra, u emisiji Opušteno (20:35 sati).

Fascinantne prizore planine Kinabalu i Sabaha, jedne od 13 malezijskih država, sa jedinstvenom florom i faunom, kao i mnogobrojne detalje dvonedeljnog boravka u Maleziji, Gogić  će predočiti televizijskim gledaocima u novom dokumentarnom filmu koji će premijerno biti prikazan na RTS.

Sa sajt našeg Javnog servisa prenosimo i deo teksta o ovoj ekspediciji, o kojoj će Gogić govoriti na Televiziji Kruševac, čiji će gledaoci moći da uživaju i u video materijalu koji je autor odabrao specijalno za ovu priliku:

„Član prve naše ekspedicije koja je krenula put uspona kaže da su na njega, osim planina i grada Kote Kinabalu, najveći utisak ostavili ljudi, njihov tradicionalni ples i ljubaznost.

– Pošto smo mi bili prva grupa na Borneu iz Srbije, oni su posebno za nas plesali – rekao je Gogić.

Kaže da je imao prilike i da snimi jednu svadbu, gde je na licu mesta video spoj tradicionalnog i modernog.

Govoreći o prirodnim lepotama na Borneu, navodi da su džungle nešto posebno i da su u tom području izvor života.

 

-Oko 5.000 biljnih i životinjskih vrsta je zaštićeno. Mnoge su endemske kao što je cvet raflesija, koji je najveći pojedinačni cvet na svetu i raste samo na Borneu. Imali smo sreće da odemo do jedne džungle blizu Južnog kineskog mora gde smo videli endemske vrste majmuna… – ispričao je Dragoslav.

Uspon na Louspik, koji je visok 4.095 metara, trajao je dva dana.

-To je težak uspon, potrebno je sa 1.800 metara doći prvo do plani narskog doma na 3.200 metara, a zatim se noću ide pod lampama na sam uspon, taj završni uspon. Granitna je planina i jako teška za uspon, naročito kada pada kiša – ispričao je Gogić.

Dodao je da rendžeri izdaju tek 120 mesta dnevno, koliko ima mesta u planinarskom domu, i da je najteže sići sa 4.100 metara na nivo mora.“ (rts.rs)

 

Povezano