subota, 16. januar 2021.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
-4°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 89%
Brzina vetra: 1 m/s SSZ
 

Danas se proslavlja Sveti Dimitrije Solunski jedna od najvećih slava kod Srba

Danas se proslavlja Sveti Dimitrije Solunski jedna od najvećih slava kod Srba

Svetom Liturgijom i osveštavanjem slavskih kolača i žita, proslavljen je Sveti Dimitrije Solunski, jedna od najvećih slava kod Srba. Grad Solun, sa znamenitim crkvama iz vizantijskog perioda, od 1989. godine nalazi se na Uneskovoj listi Svetske kulturne baštine, i zbog Litije u čast patrona – Svetog Dimitrija, zabeležene kamerom RTK.

Svetom Liturgijom i osveštavanjem slavskih kolača i žita, proslavljen je Sveti Dimitrije Solunski, jedna od najvećih slava kod Srba.

U Mesecu srpskih slava, 8. novemvbra praznuje se Sveti Velikomučenik Dimitrije, u narodu Mitrovdan, jedna od najvećih slava kod Srba.

Vojvoda solunski u vreme gonjenja hrišćana javno je ispovedio veru pred carem Maksimijanom i postradao proboden kopljima 306. godine.

Na Svetiteljevom Grobu u Solunu, podignuta je veličanstvena Crkva. Sveti Dimitrije je zaštitnik Soluna i pokrovitelj Sibira, a posvećeni su mu brojni srpski hramovi. Kao svog patrona, pored Svetog Jovana Krstitelja, Svetog Đorđa i Svetih srpskih mučenika i novomučenika, proslavlja ga Hram na Bagdali, čiji je Kompleks crkava u izgradnj

Po brojnosti onih koji ga slave, Sveti Dimitrije je peta slava u Srbiji. Srpski gradovi Sremska Mitrovica i Kosovska Mitrovica dobili su naziv po Svetom Dimitriju.Srpska slava kao brend, u funkciji je negovanja nacionalnog identiteta, jačanja mostova kulture i – kada je reč o proslavljanju Svetog Dimitrija, Solunskog Čudotvorca – povezivanja dva bratska naroda Srbije i Grčke.

Povezano