subota, 18. januar 2020.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
3°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 49%
Brzina vetra: 3 m/s JJI
 

Novembar mesec borbe protiv kancera pluća

Novembar mesec borbe protiv kancera pluća

Svetska zdravstvena organizacija mesec novembar obeležava kao mesec borbe protiv kancera pluća, a 15. novembar kao Dan borbe protiv hroničnih opstruktivnih bolesti.

Po broju obolelih od kancera pluća u Srbiji je slična situacija kao u ostalim Evropskim zemljama, ali po broju umrlih Srbija zauzima neslavno drugo mesto. U proseku kod 16 osoba se dnevno dijangonostikuje rak pluća, a svakoga dana čak 13 osoba izbugi bitku s ovom opakom bolešću.S druge strane hronična opstruktivna bolest pluća, takođe je u porastu, ali zahvaljuji ranom dijagnostikovanju i savremenim terapeutskim metodama i lekovima može se uspešno držati pod kontrolom.

Početni, rani stadijum i prvi simptomi su dugotrajni kašalj, nedostatak vazduha u toku fizičke aktivnosti i zviždanje u grudima.  Sa napredovanjem bolesti podnošenje napora je sve teže, bolesnik  ostaje bez daha u toku svakodnevnih aktivnosti.

Mnogi bolesnici smatraju pojavu  normalnim  procesom starenja, iako  su  znaci ozbiljnog oboljenja koje zahveta lečenje. Ipak ova bolest se može , a osnovna preventivna mera je otklanjanje faktora rizika, pre svega prestanak pušenja.

Povezano