petak, 5. jun 2020.

Kruševac
petak
Oblačno.
Oblačno.
26°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 30%
Brzina vetra: 4 m/s JJI
 

Predsednik Aleksandar Vučić: Građani Srbije su finansirali izgradnju Koridora

Predsednik Aleksandar Vučić: Građani Srbije su finansirali izgradnju Koridora

Foto Facebook / Budućnost Srbije – Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da treba da budemo ponosni na svoj rad i trud, zahvaljujući kojem je izgrađen Koridor 10, čiju izgradnju su, ističe, finansirali građani Srbije.

„To su putevi o kojima se maštalo i čeznulo“, rekao je Vučić za RTS uoči otvaranja poslednje deonice istočnog kraka Koridora 10.

Predsednik Srbije zahvalio je svim radnicima koji su pomogli da se on izgradi.

Ističe da su izgradnju finansirali građani Srbije, posredstvom kredita Evropske investicione banke.

U jednom delu Koridora, kaže, ima osam traka zbog uzbrdica.

Vučić navodi i da se ovom deonicom izbegava Sićevačka klisura, ali i „otvara“ Stara planina.

Izgradnja puta je i investicija za budućnost, koja će doneti nove investicije, radna mesta, veći promet.

„Imamo sve više putnika, sve izraženiji teretni saobraćaj, posebno mu se radujem, jer kad vidite kamione kao u Nemačkoj ili na severu Italije, znate da ste došli u razvijenu zemlju“, naveo je Vučić.

Dodaje i da je u tom delu najveći saobraćaj iz Turske čiji državljani će sada moći da putuju brže i jeftinije.

„Nemaju metar kroz Srbiju koji nije auto-put“, rekao je Vučić.

Ovaj put i kilometri puteva koji su do sada izgrađeni upravo su ono što smo želeli kad smo počeli da menjamo zemlju, da menjamo sebe, rekao je  predsednik  Vučić na otvaranju istočnog kraka Koridora 10 i poručio da „neće stati“.

„Nećemo stati na ovome, nastavićemo dalje, gradićemo bez prestanka da bismo imali više posla, više investicija, da bismo završili taj čarobni krug i da bismo mogli da kažemo da smo stvorili uspešnu i najlepšu, za nas svakako najlepšu, zemlju na Balkanu“, poručio je Vučić.

Sve je danas ovde, rekao je on – i svaki san koji smo sanjali, i svaka nada koju smo prikrivali, i svaka vera koju smo imali, napor koji smo uložili.

Kako kaže, sreća je mala reč da opiše ono što trenutno oseća.

„I kada smo pre nekoliko godina počeli da menjamo Srbiju želeli smo baš ovo, želeli smo čuda, kilometre autoputeva, da to bude način kako se izražavamo, novi standard, novo polazište. Danas smo izgradili više tih kilometara nego za poslednjih 40 godina. Ostavili smo iza sebe prašnjavu prošlost i okrenuli se budućnosti. Da bi ljudi mogli da odlaze, ali i da se vraćaju u Srbiju“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije obratio se  na otvaranju Istočnog kraka Koridora 10 na bugarskom jeziku, pozdravljajući Bugare koji žive u našoj zemlji, kao i bugarskog premijera Bojka Borisova i članove njegove delegacije.

On je rekao da zbog Bugara koji žive u Srbiji, ali i zbog bugarskih gostiju želi da se obrati na jeziku suseda.

„Vežbao sam, nemojte da se ljutite što ću mnogo puta da pogrešim da se kratko i na bugarskom obratim“, rekao je Vučić uoči kratkog obraćanja, a prekinuo ga je aplauz okupljenih građana i gostiju.

„Bojko, nemoj mnogo da mi se smeješ“, rekao je zatim Vučić obraćajući se bugarskom premijeru.

 

 

Vučić je tokom kratkog obraćanja na bugarskom ukazao na značaj deonice Istočnog kraka za odnose dve zemlje a zatim je upitao bugarskog premijera:

„Bojko jesi me razumeo?“, pitao je Vučić, nakon kojeg se Borisov, mimo protokola, popeo na binu na kojoj se obraćao predsednik Srbije i potvrdio:

„Vrlo lepo“, rekao je Borisov, nakon čega su se dvojica predsednika srdačno zagrlila, a Vučić se zahvalio građanima na podršci za izgradnju ove deonice i poručio da će Srbija živeti još bolje.

Prethodno je Vučić uoči kratkog obraćanja na bugarskom jeziku, precizirao prevod govora bugarskog premijera, koji je govorio pre njega.

Vučić je rekao da će Srbija, imati pristup lukama Burgas i Varna, zahvaljući današnjem otvaranju koridora i da je Borisov to naveo u svom govoru.

Predsednik bugarske vlade Bojko Borisov poručio je da se otvaranjem istočnog kraka Koridora 10 spajaju Zapadna i Istočna Evropa.

Kao i Nemci, kaže Borisov, koji su imali Berlinski zid i koji je pao pre 30 godina, i zid između dve zemlje, Srbije i Bugarske, je „pao“.

„Mi imamo luku Varna, Burgas i sve do Istanbula nemamo prepreke. Cela bugarska privreda će koristiti ovaj put u celosti“, poručio je Borisov, obrativši se prvi na ceremoniji otvaranja istočnog kraka Koridora 10 prema Bugarskoj.

On je čestitao svima na izgradnji puta, koji će, uz veliki značaj za ekonomije, biti i bezbedan, bez nesreća.

 

Povezano