sreda, 12. avgust 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
21°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 87%
Brzina vetra: 0 m/s JJI
 

Dragoslav Mirković, kolekcionar fotografija, dopisivao se sa najvećim holivudskim zvezdama

Dragoslav Mirković, kolekcionar fotografija, dopisivao se sa najvećim holivudskim zvezdama

Dragoslav Mirković je penzioner, po zanimanju je bio mašinski inženjer, ali je stekao penziju radeći kao programer. Hobi mu je amatersko slikanje, pisanje pesama, ali ono čime se bavi celog života i na šta je najviše ponosan jeste to što je kolekcionar fotografija.

Šezdesetih godina prošlog veka pisao je najvećim holivudskim zvezdama poput Kirka Daglasa, Džon Vejna, Merlin Monro, Elizabet Tejlor i mnogim drugim koji su mu slali svoje fotografije sa autogramima. Dragoslav ih ima ukupno 60.

Naše glumce je mahom sam fotografisao i rekao da ima divnih iskustava sa njima. Slikarstvo je, kaže, njegova druga ljubav, član je likovnog kluba „Dimitrije Simić“. Napravio je i galeriju slika najpoznatijih ličnosti sveta iz različitih sfera.

Dragoslav Mirković bavi se i pisanjem. Napisao je knjigu „Pesme o nama i još po nečem“ gde je u oko sto pesama opisivao lepe stvari poput svadbi i vašara, ali i one manje lepe poput ratova i droge. Ističe da svoje knjige nikada nije prodavao već samo poklanjao.

Osim fotografija glumaca sakupio je i oko 1.200 fotografija gradova, manastira, ikona svetaca, životinjskog sveta, pisaca, sportista, a ima i bazu od 6.000 filmova sa kategorisanim žanrovima i biografijama glumaca.

Povezano