utorak, 14. jul 2020.

Kruševac
utorak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
18°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 61%
Brzina vetra: 2 m/s SZ
 

Danas obležen Sveti Nektarije Eginski Čudotvorac

Danas obležen Sveti Nektarije Eginski Čudotvorac

Sveti Nektarije Eginski Čudotvorac, Svetom Liturgijom i osveštavanjem slavskih kolača, svečano je proslavljen i u manastiru Svetog Luke u Bošnjanu.

U čast Svetog Nektarija Eginskog Čudotvorca, brojni poklonici Manastira Egine, doneli su kolač u manastir Svetog Luke, kao znak blagodarnosti.

Delovi moštiju svetitelja, osim u Egini, rasute su i svuda po svetu, a crkva koja ih ima – smatra to za veliku blagodat.

Među njima je i manastir Svetog Luke u Bošnjanu.

Besedu o Svetom Nektariju Eginskom – zemaljskom anđelu, nebeskom čoveku, uz čestitke kolačarima i svim poštovaocima svetitelja – uputio je Iguman Manastira, arhimandrit mr Aleksej Bogićević.

Manastir Svetog Nektarija na Egini jedna je od najvećih svetinja pravoslavlja i dragulj za hiljade poklonika iz celog sveta.

U Grčkoj postoji Društvo Svetog Nektarija, koje osim žitija i zahvalnosti – beleži preko 2000 čuda i čudesnih isceljenja.

Sveti Nektarije Eginski –  slava je radiologa i onkologa, Instituta za radiologiju i onkologiju Kliničkog centra  u Beogradu, brojnih škola, bolnica i društava, zaštitnik od najtežih bolesti.

Kao znak blagorodnosti – mnoga deca, rođena po blagoslovu svetitelja – dobila su ime Nektarije ili Nektarija.

Povezano