ponedeljak, 25. oktobar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
7°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 76%
Brzina vetra: 3 m/s I
 

Kruševac od A do Š: Napredak

Kruševac od A do Š: Napredak

U ličnoj karti FK Napredak kao osnovne svakako bi bile sledeće informacije. Osnovan je 8. decembra 1946. godine. Svoje mečeve igra na stadionu Mladost u Kruševcu, kapaciteta 10.331 mesto. Boje kluba su crvena i bela, navijači su poznati  pod imenom Jakuze, a slava Kluba je Sveti Alimpije Stolpnik čije se praznovanje podudara sa danom osnivanja. I ono najvažnije: član je Super lige Srbije…

Projekat  pomaže Grad Kruševac, po Konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja interesa u oblasti javnog interesa za 2019. godinu

Fudbalski klub Napredak osnovan je u Kruševcu 8. decembra 1946. spajanjem tri postojeća lokalna kluba – 14. oktobra, Badže i Zakića. Odlučeno je to na vanrednoj Skupštini fiskulturnih društava iz Kruševca, na kojoj se raspravljalo o situaciji u gradskim fudbalskim klubovima koja u tom trenutku nije bila dobra.

Ostalo je zabeleženo kako je M. Rakić pročitao referat „O organizacionom učvršćivanju društava“, a nakon diskusije izvršeno je spajanje tri pomenuta kluba.

Trebalo je zatim izabrati i ime novog kluba i odlučeno je da to bude – Napredak, kao uspomena na prvo radničko društvo koje su stvorili obućari 1919. godine pod istim imenom. Za boju kluba izabrana je crveno-bela.

Prvu zvaničnu utakmicu klub je odigrao u januaru 1947. protiv Makedonije. Rezultat je bio 1:1, a prvi gol u klupskoj istoriji postigao je Marko Valok, kasnije igrač beogradskog Partizana.

1949. Napredak postaje šampion Srbije i obezbeđuje učešće u Prvoj saveznoj ligi. Na kraju premijerne sezone, međutim, poslednji je na tabeli i seli se u IV zonu. Od sezone 1958/59 Napredak igra u Drugoj saveznoj ligi.

I Radio Kruševac je prvi direktan prenos realizovao sa jedne fudbalske utakmice, Napretkove, iz Skoplja, 1. novembra 1970, dve nedelje nakon početka emitovanja. Slušaoci su mogli uživo da prate meč Druge lige, grupa Istok, Vardar-Napredak. Komentator je bio dr Slobodan Boba Lisinac, a stručni konsultant legendarni Svetomir Petrović Grof. Utakmica je završena rezultatom 2:1 za Vardar.

30.  maja 1976. Napredak ponovo obezbeđuje plasman u elitni rang, zahvaljujući pobedi nad Radom od 8:2, koju je pratila velika euforija i, nakog toga, gradnja stadiona Mladost u rekordnom roku, za dva meseca. Te sezone, u kojoj je Napredak izborio elitni status, za tim su igrali Milosavljević, Simović, Đorđević, Radovanović, Tripković, Tomić, Radovanović, Nikinović, Ilić, Jovanović, Škoro, Jevtić, Šuslović, Pešić, Jakovljević, Milićević, Bubanja, Čarapić i Karamarković. Trener je bio Dragan Bojović.

Autor knjige „Simfonija u belom“ kruševački pisac Momir Dragićević podseća da je na mestu stadiona Mladost početkom XX veka bilo vašarište, čuvale su se guske, a postavljane su na toj livadi i cirkuske šatre. Potom je 1919. godine, podseća Dragićević, nastalo fudbalsko igralište kluba Obilić. Za vreme Drugog svetskog rata na tom terenu igrao je fudbalski klub Kruševac, a od decembra 1946. po tom teškom terenu loptu su šutirali fudbaleri Napretka.

Idejno rešenje i projekat izgradnje stadiona izradili su stručnjaci Projektnog biroa građevinskog preduzeća Jastrebac. Vodeći projektant bio je arhitrkta Žarko Đorđević, a statiku su uradili građevinski inženjeri Miodrag Šošić i Slobodan Todorović. Šef gradilišta za vreme izgradnje stadiona Mladost inženjer Vlada Radojević kaže da su stručnjaci Jastrepca izabrali montažni sistem gradnje jer je preduzeću dat veoma kratak rok. Napominjući da je izgradnji stadiona najviše doprineo predsednik Opštine Radomir Mićić Miče, Radojević ističe da su svi učesnici u ovom projektu uložili maksimalne napore da se stadion završi za dva meseca.

Novoizgrađeni stadio je sa stajaćim tribinama mogao da primi oko 25.000 gledalaca, a zvanično je otvoren je 26. avgusta 1976, kada je Napredak u drugom kolu Prve savezne lige dočekao ekipu Zagreba.

Godinu dana po osnivanju stadiona podignuta je spomen ploča u čast palim fudbalerima Kruševca u Narodno oslobodilačkoj borbi;

Krajem 2011. urađena je modernizacija stadiona u sklopu koje su postavljene nove stolice na sve tribine, LED Filipsov semafor i reflektori jačine 2000 luksa, a troškovi modernizacije su bili oko 110 miliona dinara. Kapacitet stadiona nakon rekonstrukcije iznosi 10.331 sedeće mesto. 25. aprila 2012. je pred oko 8.000 gledalaca odigran prvi meč u noćnom terminu sa novim reflektorima, kada je Napredak u prvenstvenom meču sa 2:0 savladao Slogu Kraljevo, a početni udarac je izveo Milorad Jovanović, bivši igrač Napretka i jedan od najboljih igrača kluba. Tokom ove godine urađena je nova rekonstrukcija stadiona, teren je osavremenjen i dobio ultra kvalitetnu podlogu.

Ali, vratimo se samoj istoriji FK Napredak. U Prvoj ligi ekipu je 1076/77. vodio Vladica Popović, ali se Napredak već posle jedne sezone vratio u niži rang.

Napredak se munjevito vraća u Prvu ligu naredne sezone i u sezoni 1978/79 u njoj obezbeđuje opstanak zahvaljujući nerešenim rezultatom u poslednjem kolu u Tuzli protiv Slobode, 0:0. Te sezone Napredak je u Beogradu na stadionu JNA savladao ekipu Partizana 3:0.

U sezoni 1979/80. godine klub postiže najveći uspeh u svojoj istoriji pod palicom trenera Tome Kaloperovića – plasman u Kup UEFA. U prvoj rundi protivnik je bila ekipa Dinama iz Drezdena, ispostaviće se nepremostiva prepreka za našu ekipu. Oba meča dobili su Nemci rezultatom 1:0 i Napredak je završio takmičenje u Evropi.

Napredak je tokom devedestih bio na granici između Prve i Druge lige. U sezoni 1999/2000. godine zabeležen je najveći uspeh na domaćoj sceni – plasman u finale Kupa Jugoslavije. Time je obezbedio i igranje u Kupu UEFA, U predkolu savladan je Tulevik iz Estonije, da bi u prvom kolu usledila eliminacije od ekipe Krita.

Od 2007. Napredak je u Superligi Srbije, do 2010, zatim u Prvoj ligi Srbije. Od početka 2012. rukovođenje klubom preuzima Marko Mišković, uspešni privrednik, sa timom saradnika i zajedničkom željom da klub vrati u Superligu, ali i na evropsku scenu.

Napredak je član Super ligu Srbije, gde je u ovoj sezoni, u trenutku pisanja ovog teksta, u drugom delu tabele, ali sa ambicijama da do kraja prvenstva izbori plasman u njegovu plej of fazu.

Povezano