subota, 6. jun 2020.

Kruševac
subota
Mestimično oblačno.
Mestimično oblačno.
19°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 78%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

Na četrnaestom kilometru od Pojata Moravski koridor će trasom ulaziti na teritoriju grada Kruševca

Na četrnaestom kilometru od Pojata Moravski koridor će trasom ulaziti na teritoriju grada Kruševca

Moravski koridor, od Pojata do Preljine povezaće koridore 10 i 11, kao i pola miliona ljudi koji žive u centralnoj Srbiji.  Biće i prvi „digitalni“ autoput u Srbiji. Trebao bi da bude završen do 2022. a vrednost radova procenjuje se na 755 miliona evra.

RTK je istraživao kojom trasom Moravski koridor prolazi teritorijom grada Kruševca, šta i gde će sve osim auto – puta biti izgrađeno na toj trasi.

Javni uvid plana područja kroz koji će proći Moravski koridor završen je u avgustu gde su sve sugestije, molbe i primedbe građana kroz čiju teritoriju naovi auto put zreba da prođe, uzete u raznatranje. Tokom prošle nedelje završen je i dodatni javni uvid vezan za tehničku doradu ističe direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju Vojkan Tutulić:

Moravski koridor, odnosno auto put Pojate-Preljina, ili kako ga još nazivaju „srpski koridor“ spaja dva evropska koridora -10 i 11. Na 14-tom kilometru od Pojata gde počinje, auto put će trasom ulaziti na teritoriju grada Kruševca. To je ovde kod zaobilaznice u Makrešenu. Na 35-tom kilometru, a to je iza Bele Vode, izlaziće sa teritorije Kruševca. Dužina auto puta kroz teritoriju naše lokalne samouprave je 21 kilometar.

Od Koševa, 600 – 700 metara od postojećeg kružnog toka, trasa autoputa izlazi na Zapadnu Moravu i tu će se graditi most:

Drugi most će biti preko Velike Morave u Šancu. Dakle, na teritoriji Kruševca, na trasi autoputa biće izgrađena 2 mosta, dve petlje i naplatne rampe i nadvožnjak na mestu postojećeg mosta kod Jasičkog puta, a paralelno sa izgradnjom nove trase na teritoriji grada biće izgrađen i jedan novi lokalni put.

Novi autoput projektovan je za brzinu od 130 kilometara na sat. Biće širok 30 metara sa po dve kolovozne trake i zaustavnim trakama  u oba smera. Izgradnjom Moravskog koridora Srbija će dobiti prvi „digitalni“ auto put sa optičkim i digitalnim kablovima, besplatnim internetom i obaveštenjima za vozače. Prolaziće kroz Ćićevac, Varvarin, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo, Mrčejevce i Čačak. Na području od Pojata do Preljeine planirane su industrijske zone. Moravski koridor planirano je da bude gotov do 2022. godine a vrednost radova procenjuje se na 755 miliona evra.

 

Povezano