sreda, 15. jul 2020.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
21°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 61%
Brzina vetra: 1 m/s SZ
 

U Kruševcu prezentovana jedna od četiri mobilne тrafostanice donirane Srbiji

U Kruševcu prezentovana jedna od četiri mobilne тrafostanice donirane Srbiji

U prisustvu visokih zvanica delegacije Evropske unije u Srbiji, Elektroprivrede Srbije i rukovodstva grada, u Kruševcu je prezentovana jedna od 4 mobilne тrafostanice koje su, u okviru IPA programa kroz projekat „Poboljšanje reagovanja u vanrednim situacijama“ donirane Srbiji.

Puštanjem u probni rad mobilne trafostanice u Kruševcu, koje je Evropska unija donirala Elektroprivredi Srbije, počela je nova faza projekta za modernizaciju distributivne mreže i osposobljavanje distributivnog sistema za brže reagovanje u vanrednim situacijama. Ovo je prva od ukupno 4 pokretne trafostanice čija je vrednost preko 3 miliona evra. Mobilne trafostanice će tokom probnog rada snabdevati deo potrošača Kruševca, Požarevca i Zlatibora, a nakon toga će biti rasporođene distributivnim područjima Kraljevo, Niš i Kragujevac. Četrvta, najveća mobilna trafostanica raspoređena je u Beogradu.

Prezentaciju je prilikom obilaska mobilne trafostanice u Kruševcu održao koordinator za distrubuciju električne energije, EPS Distribucija – Saša Stefanović. Donacija EU za projekat „Poboljšanje reagovanja u vanrednim situacijama“ realizuje se u okviru IPA programa. Deo donacije koji će biti iskorišćen u distributivnom sektoru iznosi 9 miliona evra i pored nabavke mobilnih trafostanica obuhvata i razvoj sistema daljinskog nadzora i upravljanja u distributivnom području Kraljevo koje je bilo najviše pogođeno tokom poplava u prethodnom periodu.

Prisutne je u ime grada pozdravila gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, koja je ovom prilikom istakla značaj mobilne trafostanice u Kruševcu.

Projekat, koji za cilj ima postizanje bržeg i efikasnijeg odgovora u slučaju problema u snabdevanju električnom energijom tokom vremenskih nepogoda i prirodnih katastrofa, od velikog je značaja za celokupan distributivni sistem Elektroprivrede Srbije, a uspešno je realizovana i obuka zaposlenih za upotrebu mobilnih trafostanica u vanrednim situacijama.

Povezano