sreda, 15. jul 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
23°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 52%
Brzina vetra: 1 m/s JI
 

Vavedenje Presvete Bogorodice – jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci

Vavedenje Presvete Bogorodice – jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci

Danas praznujemo Vavedenje Presvete Bogorodice – jedan od najvećih praznika, posvećenih Bogomajci. Srbi veruju da će nerotkinja, koja joj se pomoli, dobiti dete.

Ovaj praznik, ubeležen crvenim slovom u kalendaru kao zapovedni praznik i slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, prvi put uvedena u hram Božji. Činom Vavedenja Marijinog, kaže jevanđelsko predanje, sveti roditelji ispunili su zavet da će porod, kojeg dugo nisu imali, „predati Bogu na službu“.Vavedenje je slava manastira Hilandar na Svetoj Gori

. Prema predanju, Bogorodica je jedina žena koja je stupila na tlo Svete Gore na svom misionarskom putovanju po povratku iz Svete Zemlje. Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna verovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena.

Stočari slave Vavedenje kako bi im Bogorodica zaštitila stoku od zveri, a u istočnoj Srbiji su na osnovu vremena toga dana predskazivali rod useva – vedro nebo obećava dobru letinu.

Povezano