nedelja, 5. april 2020.

Kruševac
nedelja
Mestimično oblačno.
Mestimično oblačno.
15°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 36%
Brzina vetra: 7 m/s ISI
 

Svečano potpisan ugovor za izgradnju za izgradnju auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina-Moravskog koridora

Svečano potpisan ugovor za izgradnju za izgradnju auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina-Moravskog koridora

U Beogradu je svečano potpisan ugovor za izgradnju za izgradnju auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina – Moravskog koridora, sa kompanijom Behtel Enka UK Limited. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina, tzv. Moravski koridor, potpisali su danas predstavnici vlade Srbije i kompanije „Behtel Enka UK Limited“. Ugovor su potpisali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predstavnici tursko-američkog konzorcijuma Majkl Vilkinson i Mehmet Tara. Potpisivanju ugovora prethodio je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predstavnika vlade i tursko-američkog konzorcijuma.

Moravski koridor biće dugačak 112 kilometara, a povezaće sve veće gradove centralne Srbije između Pojata i Čačka: Kruševac, Kraljevo, Trstenik, Vrnjačka Banja. Ta saobraćajnica povezivaće područje na kojem živi oko pola miliona ljudi. Budući auto-put povezivaće i dva evropska koridora 10 i 11.

Na Moravskom koridoru treba da bude izgrađeno oko 140 objekata – od toga 71 most, 23 nadvožnjaka i pet podvožnjaka, 31 propust, kao i 11 petlji. Širina puta biće oko 30 metara. Izgradnjom auto puta biće regulisan i tok Morave.

Na teritoriju grada Kruševca ulaziće na 14. kilometru od Pojata gde počinje auto put. To je kod zaobilaznice u Makrešenu. Trasa autoputa većim delom poklapa se sa trasom izgrađene zaobilaznice, koja  će nakon rehabilitacije  postati desna strana novog autoputa.

Na teritoriji Kruševca, na trasi autoputa biće izgrađena 2 mosta, dve petlje i naplatne rampe i 4 nadvožnjaka, jedan na mestu postojećeg mosta kod Jasičkog puta, a paralelno sa izgradnjom nove trase na teritoriji grada biće izgrađen i jedan novi lokalni put.

Kod Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na zaobilaznici kod Kruševca,  biće glavna tehnička baza za izgradnju celog koridora. Na 35-tom kilometru, iza Bele Vode, izlaziće sa teritorije Kruševca. Dužina auto puta kroz teritoriju naše lokalne samouprave je 21 kilometar.

Na području od Pojata do Preljine planirane su industrijske zone. Kako je prilikom  potpisivanja ugovora predsednik Vučić istakao, već do novembra 2021. biće završen deo do Kruševca, odnosno do Koševa u dužini 28 kilometara, za manje od tri godine biće završen autoput Čacak – Kraljevo što je dodatnih 31 kilometar i da ostaje da se za manje od četiri godine potpuno završi 57 kilometara od Adrana do Koševa, odnosno od Kraljeva do Kruševca.

Vrednost radova procenjuje se na 755 miliona evra.

Prema ranijim najavama,  svečani početak radova na izgradnji „srpskog koridora“ biće na teritoriji Kruševca.

Povezano