ponedeljak, 25. oktobar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
8°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 70%
Brzina vetra: 6 m/s I
 

Kruševac od A do Š: ORA Morava

Kruševac od A do Š: ORA Morava

Foto Wikipedia

ORA „Morava“ (1971 – 1980) na  kojoj je 315 omladinskih radnih brigada, sa nešto više od 17 hiljada brigadista, smeštenih u naseljima Soko Banja i Lomnica, gradeći brane „Bovan“ i „Ćelije“, uređivalo  Sikirički potok i Jovanovačku reku, podizalo nasip i most na Velikoj Moravi, nasip na Rasini i na Moravi  kod Trstenika, podizalo obaloutvrde na reci kroz Vrnjačku Banju, vodovod od Ćelija do Kruševca i rekonstruisale ulicu Cara Lazara u  Kruševcu.

Projekat  pomaže Grad Kruševac, po Konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja interesa u oblasti javnog interesa za 2019. godinu

Omladinske radne akcije nastale su još u toku NOB-a, a naročito su bile popularne nakon završetka Drugog svetskog rata i imale su za cilj da obnove i izgrade privredu, infrastrukturu, naučne, sportske, kulturne i zabavne objekte u Jugoslaviji. U prvim posleratnim Saveznim radnim akcijama milioni omladinaca gradili su auto-puteve, pruge, fabrike, čak i čitave gradove. Najveće Savezne radne akcije dešavale su se u periodu od 1946. do 1952. godine. Kao dan Omladinskih radnih akcija u SFRJ se obeležavao 1. april – dan kada su 1946. godine počele pripreme za organizovanje izgradnje pruge Brčko-Banovići. Od većih akcija 1974. godine bile su ORA „Sutjeska“, ORA „Niš“, ORA „Beograd-Bar“, ORA „Kozara“ ORA „Šabac“ ali i ORA „Morava“. 

Radna brigada – jedinica slična vojnoj jedinici koja je učestvovala na Omladinskim radnim akcijama u SFRJ. Postojanje radnih brigada je bilo aktuelno od završetka Drugog svetskog rata pa do sredine osamdesetih godina 20. veka. Brigada je u početku imala obično oko 100 brigadira i bila je podeljena na četiri čete. Učesnici radnih akcija – brigadiri su dolazili na radne akcije isključivo dobrovoljno. Brigadom je komandovao komandant, a četama – komandiri. Na čelu brigadnog štaba bio je komandir. Štab se sastojao od više članova štaba za različite aktivnosti: sanitet, za kurseve vožnje, za kulturu, za trasu i slično. Svaka brigada je imala svoju zastavu, na kojoj je bio izvežen naziv brigade sa grbom. 

Naročito u svom začetku radne brigade su dale veliki doprinos, posle rata, izgradnji razrušene zemlje. Radne akcije i radne brigade su formirane odmah posle Drugog svetskog rata u Jugoslaviji. Jedna od prvih akcija je bilo sečenje drveta za građane Beograda na Crnom Vrhu. Sa vremenom uloga brigada u radovima i izgradnji je bila sve manja jer je mehanizacija preuzimala ključne radove ali funkcija im se menjala u smislu izgradnje drugarstva i „Bratstva i Jedinstva„. Tako na primer, sada već davne 1963. godine kada je u katastrofalnom zemljotresu gotovo uništeno Skoplje, mnoge brigade iz cele zemlje su odlazile u Skoplje radi raščišćavanja ruševina i pomoći stanovništvu.

Foto Wikipedia

Od većih akcija 1974. godine bile su ORA „Sutjeska“, ORA „Niš“, ORA „Beograd-Bar“, ORA „Kozara“ ORA „Šabac“ ali i ORA „Morava“. 

Istorijski arhiv Kruševac

U selu Velika Lomnica, nadomak Kruševca nalazi se Spomen obeležje ORA „Morava“ pored izvora mineralne vode. Spomenik je projektovao Boško Ilačević – akademski slikar iz Beograda, isključivo iz metala, a realizovali su ga radnici IMK „14. oktobar“ iz Kruševca. Objekat, visine 5,60 metara ispunjavanju simboli radnih akcija: lopate, pijuci, krampovi, šlemovi i dr. Osnovnu masu spomenika čini metalna zarubljena šestostrana piramida, visine jednog metra sa imenima svih radnih brigada koje su učestvovale u ORA „Morava“ do otkrivanja ovog obeležja (1975).

Ove, 153. brigade iz raznih krajeva naše zemlje, zabeležene su naizmenično ćirilicom i latinicom. Iznad piramide je gornja platforma koju drže 6 stubova sa apliciranim  grbovima svih naših  republika. Na horizontalnom delu  piramide položen je grb SFRJ – simbol bratskog i radnog jedinstva mladih akcijaša. Sa gornje platforme silazi „grozd“  komponovan od raznovrsnog radnog alata, kao simbol rada nad grbom SFRJ. Na vrhu spomenika je veliki čekić sa rečima „Tito“ i „ORA MORAVA“. Spomenik je obojen belom i crvenom bojom.

Povezano