utorak, 24. novembar 2020.

Kruševac
utorak
Oblačno.
Oblačno.
5°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 83%
Brzina vetra: 1 m/s JJI
 

Sezona prehlada i virusnih infekcija, dobra snabdevenost lekovima

Sezona prehlada i virusnih infekcija, dobra snabdevenost lekovima

U apotekama se najčešće traže preparati za suzbijanje simptoma prehlade i virusnih infekcija. Zahvaljući racionalnom planiranju nabavke, apoteke ustanove „Apoteka Kruševac“, dobro su snabdevene lekovima iz skoro svih terapijskih grupa.

– Snabdevenost svih apoteka naše ustanove je dobra, ističe načelnica apoteke Kedrović Mirela Stovragović. – Imamo dovoljne količine lekova iz skorio svih terapijskih grupa, jedino nedostaje par medikamenata, proizvođa koji su prekinuli proizvoidnju ili rade smanjenim kapaciteom.

– Ovih dana najviše nam se obraćaju sugrađani sa prehladom ili virusnim infekcijama za čije suzbijanje imamo veliki izbor preparata, podseća načelnica Kedrović apoteke.

Na rafovima nedostaje par preparata, fabrike Srbolek u kojoj nema proizvodnje i Galenike koja radi smanjenim kapacitetom. Među njima su Madopar koji se koristi u terapiji Parkinsonove bolesti i tremora i aminofilin koji se uspešno zamenjuje DUROFILINOM.

Posle kraće pauze u apotekama su stigli diuretici Jurineks i Furosemit koji zamenjuje Lasiks a stiže i Galenikin anti-epileptik, RIVOTRIL koji se izdaje na recept.

Sa hladnijim danima očekuje se i porast obiolelih od bakterijskih infekcija a samim tim i veća potražnja antibiotika kojih ima u dovoljnim količinama. U svakom slučaju za bilo koji vid samolečenja potražite savet farmaceuta.

 

Povezano