petak, 7. maj 2021.

Kruševac
petak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
14°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 68%
Brzina vetra: 0 m/s JI
 

Kruševac i Aleksinac partnerski realizuju projekat „Upravljanje javnom svojinom u funkciji lokalnog razvoja“

Kruševac i Aleksinac partnerski realizuju projekat „Upravljanje javnom svojinom u funkciji lokalnog razvoja“

 

Grad Kruševac i Opština Aleksinac tokom ove i naredne godine partnerski realizuju projekat pod nazivom „Upravljanje javnom svojinom u funkciji lokalnog razvoja“. Projekat, koji finansira Evropska unija, sprovodi se u okviru Programa Exchange 5.

Cilj projekta, koji grad Kruševac i Opština Aleksinac realizuju partnerski, je uspostavljanje efikasnog i transparentnog upravljanja javnom svojinom u obe lokalne samouprave kako bi se doprinelo lokalnom razvoju, a građani i lokalna zajednica imali što je moguće veću korist. O aktivnostima, na sastanku u Aleksincu, govorili su: predsednik opštine Aleksinac, Nenad Stanković, zamenica gradonačelnice Kruševca, Vesna Lazarević i menadžerka projekta, Milijana Zdravković Mihajlov.

Projekat se sprovodi u okviru Programa Exchange 5, finansira ga Evropska unija, a pomenute lokalne samouprave do sada su realizovale ili privode kraju većinu aktivnosti koje su predviđene projektom „Upravljanje javnom svojinom u funkciji lokalnog razvoja“. – GIS softver, napredna platforma za administraciju nekretnina i prostornog uređenja, zbog zastarelosti, kao i amortizacije opreme nije bio funkcionalan u obe lokalne samouprave. Kroz projekat je investirano preko milion dinara u unapređenje ovog softvera uz koje je inicijalnu obuku prošlo pet službenika. GIS je ponovo funkcionalan, a njegovu buduću administraciju obavljaće samostalno zaposleni u lokalnim samoupravama. Kako je administracija javne imovine jako obiman i odgovoran posao bilo je neophodno obezbediti adekvatan alat koji će pomoći službenicima imovinskih odeljenja, tako da je kroz projekat sa oko 2,5 miliona dinara finansiran razvoj namenskog softvera. Geodetska snimanja podzemne infrastrukture, finansirana sa oko 3 miliona dinara, bila su neophodna kako zbog nepostojanja tehničke dokumentacije u nekim slučajevima, tako i zbog neophodnosti kompletiranja dokumentacije kako bi ovi objekti bili upisani u zemljišne knjige, a time i verifikovano vlasništvo nad njima. Angažovani stručnjaci su snimili i dostavili katastru tehničku dokumentaciju za 50 kilometara podzemnih instalacija, vodova i objekata. Takođe oko 3 miliona dinara investirano je u geodetske radove na nadzemnim objektima i parcelama čime će u potpunosti biti omogućeno njihovo raspolaganje. Sličan iznos investira se i u pravne i stručne aktivnosti koje su neophodne za ozakonjenje objekata u javnom vlasništvu.

Kako bi neka javna imovina u budućnosti bila iskoristiva i upotrebljena za javno dobro neophodna je i procena njene vrednosti. Sredstvima u iznosu od  preko 2 miliona dinara finansiraće se rad ovlaštenih procenitelja na izabranim objektima na teritoriji obe lokalne samouprave. Održivost implementiranih unapređenja, u koje se investira oko pola miliona dinara, biće podržana i obukama koje prolaze službenici.

Da podsetimo, grad Kruševac i opština Aleksinac među dobitnicima su jednog od ukupno 18 projekata u Srbiji koji su odobreni kroz grant šemu Exchange 5 programa, koji finansira Evropska unija u okviru Nacionalnog programa IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, kao implementacionim partnerom.

Povezano