petak, 28. februar 2020.

Kruševac
petak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
-2°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 92%
Brzina vetra: 1 m/s I
 

Lomljenje Božićne česnice u sabornom hramu Svetog Đorđa u Kruševcu

Lomljenje Božićne česnice u sabornom hramu Svetog Đorđa u Kruševcu

Fotografije: krusevac.rs

Sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva Vladike Davida, u Sabornom hramu Svetog Đorđa u Kruševcu, organizovano je lomljenje Božićne česnice. 

Lepa tradicija nastavljena je i ove godine. Turistička organizacija grada Kruševca i pekara „Nana“ , vlasnika Vladimira Lukića iz Kruševca, pod pokroviteljstvom Grada i sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa kruševačkog dr Davida Perovića, organizovali su tradicionalno lomljenje Božićne česnice u hramu Sveti Đorđe.

 

Manifestaciji su, uz brojne građane, prisustvovali gradonačelnca Jasmina Palurović, predsednik Skupštine  Živojin Miloradović, direktor BIA Bratislav Gašić i drugi predstavnici Grada.

Okupljenim vernicima obratio se Episkop kruševački dr David Perović kazujući Božićnu čestitku i moleći za blagodat, milost i mir od Boga. Svoju besedu završio je radosnim pozdravom svoj duhovnoj deci:

„Mir Božiji, Hristos se rodi!“

Tri zlatnika za Božićnu česnicu donirali su i ove godine direktor BIA Bratislav Gašić, predsednik Regionalne privredne komore Predrag Vukićević i direktor fabrike „Hemofluid a.d.“ Kruševac, Jelica Đurović Petronijević.

Za sve goste i učesnike u programu, Vojska Srbije – kruševački Garnizon, pripremio je tople napitke.

U umetničkom programu, učestvovao je dečji hor „Sveti knez Lazar“.

Mir Božji, Hristos se rodi

Najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Hristovog, danas proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar.

Božićnu liturgiju u Kripti Hrama Svetog Save služio je patrijarh srpski Irinej koji je u Božićnoj poslanici poručio da glavna poruka i ovogodišnjeg Božića treba da glasi da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu.

Božićna liturgija u Kripti Hrama Svetog Save
Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

Kao datum Hristovog rođenja, 25. decembar, uveden je u četvrtom veku, u vreme cara Arkadija. Taj datum se i danas poštuje, s tim što se on u julijanskom kalendaru poklapa sa gregorijanskim 7. januarom, pa pravoslavne crkve koje poštuju julijansko vreme toga dana slave praznik rođenja Isusa Hrista.

Na Božić hrišćanske crkve slave dolazak Spasitelja, koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi greh.

U pećini u Vitlejemu Marija je u slamu povila novorođenog Spasitelja i poklonila mu se kao Bogu.

„U isto vreme, nad zemljom izraelskom pojavi se velika sjajna zvezda koja beše neobična stoga što se nije kretala od istoka ka zapadu već se kretala prema jugu, a ne beše na visini kao sve zvezde već u visini ptičjeg leta“, piše u jevanđelju.

Zvezdu su četrdeset dana pratila trojica mudraca, Gašpar, Baltazar i Melkior. Stigavši u Jerusalim, u vitlejemskoj pećini, nad kojom se zaustavila zvezda, poklonili su se detetu „kao caru nad carevima i darivali ga zlatom, a potom tamjanom kao Boga i smirnom kao prvosveštenika i učitelja“.

Car Irod je, u strahu za svoj presto, naredio da se u Vitlejemu pobiju sva muška deca do dve godine, nadajući se da će među njima biti i novorođeni Isus. Prema jevanđelju, ubijeno je 14.000 dece, ali je sveta porodica prebegla u Misir u Egiptu, gde je živela do Irodove smrti.

Slavljenje u Srbiji

Na Božić u kuću prvi dolazi položajnik. Njegova prva dužnost je da poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu.

Božić je uvek mrsni dan, kome je prethodio četrdesetodnevni božićni post.

Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača umešena od pšeničnog brašna bez kvasca. U česnicu se stavlja zlatni ili srebrni novčić.

Česnica se za ručkom lomi isključivo rukama, ne seče se nožem. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini. Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana. Oni su u njenom bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti arhiđakon Stefan.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

U vezi sa Božićem kod Srba postoje brojni, ali u ponečemu i različiti običaji. Međutim, pozdravljanje na ovaj praznik je svugde isto: Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Povezano