petak, 28. februar 2020.

Kruševac
petak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
-2°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 92%
Brzina vetra: 1 m/s I
 

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se u cilju podizanja svesti žena o ovom oboljenju i značaju redovnih  pregleda sa porukom da je ta maligna bolest preventabilna, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Doktor Milan Jovanović Batut“.

U Rasinskom okrugu zahvaljujući dobroj preventivi, ali ne još uvek i zadovoljavajućem odzivu žena ova bolest je u nekoliko slučajeva otkrivena na vreme, pa je bilo moguće i blagovremeno reagovati naglašava načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica doktor Vladimir Savić.

Ovo oboljenje je podmuklo, često nema nikakvih simpotama, žena u reporoduktivnom zdravlju oseća se uobičajeno, pa su samim tim i znaci bolesti zamaskirani, ističe doktor Savić, dodajući da je redovan ginekološki pregled najbolji lek u borbi protiv kancera grlića.

Inače,Služba za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica organizuje edukatvivne tribine tokom cele godine i žene koje se zateknu na predavanju odmah mogu i da zakažu pregled i provere svoje zdravlje, bez obzira da li imaju zdravstveno osiguranje ili ne.

Povezano