sreda, 30. septembar 2020.

Kruševac
sreda
Oblačno.
Oblačno.
11°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 86%
Brzina vetra: 3 m/s JZ
 

Kruševačke osnovne i srednje škole svečano obeležile Svetog Savu

Kruševačke osnovne i srednje škole svečano obeležile Svetog Savu

Dan utemeljivača srpske države i školstva Svetog Save, svečano su obeležile kruševačke osnovne i srednje škole.

Škole u Srbiji i Srpska pravoslavna crkva slave Svetog Savu, dan utemeljivača srpske države i školstva. Povodom praznika, u školama se organizuju svečane priredbe i programima kojima đaci i prosvetari svoju slavu svečano proslavljaju, uz sečenje slavskog kolača. Sveti Sava, kao školska slava, slavi se od 1840. godine, odlikom Sovjeta Knjaževstva srbskog, sve do 1945. godine kada je, odlukom vlasti ukinut. Kao školska slava ponovo je počeo da se slavi 1990. godine.

Danas su sve škole imale radni ali nenastavni dan, a organizovane su svešane priredbe i akademije.

U nastavku možete videti priloge Televizije Kruševac sa današnjih događaja.

Ekonomsko trgovinsku školu u ove školske godine upisalo je 858 učenika, a Svečanom akademijom u zbornici učenici, profesori, bivši profesori i gosti obeleželi su Savindan. U programu posvećenom 800 dugoj autokefalnosti srpske crkve učestvivovali su učenici svih razreda škole, a direktor Vladimir Tomašević ovom prilikom je izjavio da su zadovoljni postignutim rezultatima i da već od marta počinju sa pripremama za učešće na takmičenjima najvišeg ranga, gde učenici ove škole postižu zavidne rezultate. Svečanoj akademiji povodom obeležavanja Savindana prisustvovali su načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, sekretar opštine Maja Cuckić i direktor Narodnog muzeja Goran Vasić.

Svečano je danas bilo i u Osnovnoj školi Despot Stefan u Gornjem Stepošu. A posebno svečan trenutak bio je za Vukana Vukojevića, učenika osmog razreda, ovogodišnjeg Svetosavskog đaka ove škole. Mada su mu svi predmeti dragi, posebno izdvaja matematiku, sa kojom je postigao uspeh i na Državnom takmičenju… Nakon intoniranja himne Svetom Savi, u prisustvu brojnih zvanica, među kojima je bio i pomoćnik gradonačelnice za omladinu i sport Predrag Milenković, presečen je slavski kolač. Po tradiciji, kolačar je bio učenik ove Škole, Aleksandar Pantić. Školu pohađa 270 đaka, uključujući i izdvojena odeljenja u Donjem Stepošu, Nauparu i Jablanici.

U Hemijsko-tehnološkoj školi djaci i profesori uz prisustvo predstavnika javnog i privrednog života Kruševca, obeležili su Svetog Savu, školsku slavu. Nakon Svetosavske himne , koju je izveo školski hor,  jerej Nenad Dragičević je presekao slavski  kolač. Kolačar Bogoljub Djukić predao je kolačarstvo Aleksandri Gvozdenović.

Intoniranjem himne Svetom Savi, inače prve srpske himne, koja danas odzvanja u svim školama širom Srbije, u kruševačkoj Gimnaziji je u prisustvu đaka, profesora kao i predstavnika vojske, političkoj, privrednog, društvenog i javnog života grada – upriličen prigodan Svetosavski program. Uz činodejstvovanja sveštenika eparhije Kruševačke, presečen je slavski kolač u čast Prvog srpskog prosvetitelja. Ovogodišnji kolačar je porodica Mijailović dok je kolačarstvo za narednu godinu preuzela porodica Radojković.

U OŠ Dragomir Marković ovogodišnji kolačar je Radica Dimitrijević, dok je kolačarstvo za narednu godinu preuzela Jelena Živković. Nakon intoniranja himne Svetom Savi, u prisustvu brojnih zvanica, poresečen je slavski kolač a u nastavku je održan prigodan Svetosavski program učenika i nastavnika ove škole.

Svei Sava svečano je proslavljen i u Osnovnoj Školi Strahinja Popović u Dvoranu. U holu škole slavski kolač su presekli i osveštali dvoranski parosi sveštenici Milan Krstić i Milan Tomašević. Đaci su izveli prikladni program, a prema rečima direktorke škole Vesne Milenković Sveti Sava nadahnjuje kako učenike tako i nastavnike. Osnovnu Školu Strahinja Popović pohađa 133 đaka iz Dvorana i okolnih sela.

Povodom školske slave – Svetog Save, svečano je bilo i u Osnovnoj školi „Jovan Popović“ u Kruševcu. Proslavi školske slave, pored ostalih prisustvovali su i pomoćnica gradonačelnice za ekologiju Olivera Drenovac, načelnik Školske uprave u Kruševcu Zoran Asković, predstavnici vojske, političkog, privrednog, društvenog i javnog života grada Kruševca.

 

Savindan u Muzičkoj školi „Stevan Hristić“

Savindan u Domu za decu Jefimija

Povezano