sreda, 30. septembar 2020.

Kruševac
sreda
Oblačno.
Oblačno.
12°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 90%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

U Kulturnom centru premijera predstave „Projekat ANA – Skrovišta i slobodišta“

U Kulturnom centru premijera predstave „Projekat ANA – Skrovišta i slobodišta“

U Beloj sali KCK-a premijerno izvedena predstava „Projekat ANA – Skrovišta i slobodišta“ . Radi se o projektu dva odeljenja sedmog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ sastavljen od individualnih priča i svojevrsnog dejaloga prošlosti i sadašnjosti. Simbolično za premijerno izvođenje predstave izabran je Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. 

Obrađujući knjigu „Dnevnik Ane Frank“ na časovima srpskog jezika profesorka, Sandra Maksimović sa učenicima sedmog razreda odlučila je da đaci paralelno pišu svoje dnevnike u cilju razvijanja emocionalne pismenosti i inteligencije. Pričajući i pišući o slobodi danas, i upoređujući je sa situacijom u kojoj se nalazila njihova vršnjakinja Ana Frank, dolazili su do nekih zaključaka, i od njihovih tekstova je nastala ova predstava objašnjava profesor srpskog jezika u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ i režiser predstave, Sandra Maksimović

-Učenici, njih 40, uključeni su u sve delove projekta i time je cilj postignut, ističe Maksimović, ono što nastava i treba da bude – priprema za život.

Projekat, odnosno priprema predstave trajala je tri meseca – 2 meseca su učenici pisali tekstove a profesorka Maksimović ih je kombinovala u predstavu, a oko mesec dana su radili na scenskom pokretu.

U radu su kombinovane tehnike teatra senki, fizičkog i procesnog teatra, dokumentarnog pozorišta, a samu predstavu prati izložba slika i fotografija i beležaka koje prikazuju etape nastajanja prestave.

U planu je da predstava bude izvedena i vršnjacima drugih kruševačkih škola.

Povezano