nedelja, 23. februar 2020.

Kruševac
nedelja
Oblačno.
Oblačno.
5°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 67%
Brzina vetra: 2 m/s I
 

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Trifuna

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Trifuna

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Trifuna. Ovog sveca kao krsnu slavu najčešće slave vinari i vinogradari. O ovom svecu i razlogu zbog čega ga najviše slave vinari razgovarali smo sa sveštenikom Željkom Markovićem, starešinom crkve Lazarice u čijoj porti se nalazi čokot vinove loze iz Hilandara. 

Sveti Trifun bio je mučenik koji je postradao za Hrista u 3. veku. Živeo je u Kampsadi u Maloj Aziji. Živeo je čuvajući guske, a darovan od Boga darom čudotvorstva i isceljenja za vreme svog života iscelio je mnoge bolesnike. Kada je na rimski presto došao car Dekije, počeli su progoni hrišćana, stradanje i mučenje. Kako nije želeo da se odrekne Hrista i svoje vere, sveti Trifun je svirepo mučen i proganjan 250. godine. Starešina Crkve Lazarice, Željko Marković napominje da je je Sveti Trifun bio kršten još u detinjstvu.

Prema starom kalendaru, Julijanskom, danas je 1. februar. Zbog mirovanja vegetacije vinogradari danas počinju da orezuju čokote pa otud i Sveti Trifun kao njihova krsna slava.

U porti Lazarice nalazi se mlad čokot vinove loze iz Hilandara.

Povezano