ponedeljak, 24. februar 2020.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
2°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 99%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Danas je Sretenje

Danas je Sretenje

Danas je Sretenje. Praznik koji obeležavaju i slave i država i Srpska pravoslavna crkva. 

Srbija slavi Sretenje kao državni praznik skoro dve decenije, od 2002. godine. Dva vrlo važna događaja u srpskoj istoriji razlog su zašto je Sretenje državni praznik. Aleksandar Miletić iz Narodnog muzeja Kruševac podseća da je na Sretenje podignut Prvi srpski ustanak, a na ovaj praznik donet je prvi Ustav kneževine Srbije.

Sretenje proslavlja i Srpska pravoslavna crkva. Starešina Crkeve Lazarice, sveštenik Željko Marković podseća da se Sretenje gospodnje praznuje u znak sećanja na trenutak kada je pravedni Simeon sačekao pred jerusalimskim hramom Bogorodicu sa detetom i uzevši Hrista u ruke izgovorio čuvenu molitvu.

Inače, prvi Ustav Srbije oslanjao se na ustavne povelje Francuske iz 1814. i 1830., kao i na Ustav kraljevine belgije 1831. godine. Taj prvi Ustav Srbije bio je, mnogi se slažu, revolucionaran i ispred svog vremena. Njime je odbačen feudalni poredak, garantovana je verka i ravnopravnost pred zakonom. Pored toga, Sretenjskim ustavom vlast je podeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

Povezano