četvrtak, 2. april 2020.

Kruševac
četvrtak
Oblačno.
Oblačno.
0°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 92%
Brzina vetra: 2 m/s S
 

U Gradskoj upravi Kruševac potpisan Sporazum o zajedničkom obavljanju poslova upravljanja komunalnim otpadom

U Gradskoj upravi Kruševac potpisan Sporazum o zajedničkom obavljanju poslova upravljanja komunalnim otpadom

U Gradskoj upravi Kruševac potpisan je Sporazum o zajedničkom obavljanju poslova upravljanja komunalnim otpadom kao početak realizacije projekta izgradnje regionalne deponije u Kruševcu.  Osim potpisnika Sporazum čelnika Grada Kruševca i pet opština iz Rasinskog i Topličkog okruga, potpisivanju je prisustvovala potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor nemačke KFW banke u Srbiji Arne Gos. Projekat  je vredan 15 miliona evra. 

Sporazum o izgradnji regionalne deponije potpisali su gradonačelnica Kruševca i čelnici opština  – Aleksandrovca, Brusa, Blaca, Varvarina i Ćićevca. Regionalnom deponijom u Kruševcu biće objedinjeno prikupljanje i tretman čvrstog otpada iz Rasinskog i Topličkog okruga. Pozdravljajući prisutne, potpredsednicu Vlade Srbije Zoranu Mihajlović, direktora nemačke KFW banke u Srbiji Arne Gosa, i predstavnike Ministarstva za zaštitu životne sredine i potpisnike, načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić je rekao da ovo veoma važan dan za građane naših okruga.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović je istakla da će ovim biti unapređena briga o životnoj sredini i u gradu, ali i okrugu.

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović naglašava da Republika Srbija sa KFW bankom na teritoriji Srbije radi projekte vredne preko 250 miliona evra, samo u Kruševcu se rade dva – Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i  sada izgradnja regionalne deponije za čvrsti otpad.

Ovo je korak ka uspostavljanju efikasnog regionalnog sistema upravljanja otpadom za sve vaše lokalne samouprave, rekao je između ostalog direktor nemačke KFW Bnke u Srbiji Arne Gos.

-Savezna republika Nemačka pruža podršku Republici Srbiji i u tom smislu uloženo je preko 2 milijarde evra sredstava, od čega 70% u oblast zaštite životne sredine, od kojih je jedna od važnih oblasti  i upravljanje otpadom. Jedna od važnih institucija u realizaciji je i KFW banka koja ulaže sredstva. Kruševac je jedan od važnih partnera koji posebno vodi računa o životnoj sredini, što pokazuje i projekat izgradnje Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u čemu takođe učestvujemo sa sredstvima.

Nemačka banka KFW za izgradnju dve regionalne deponije, u Kruševcu i Vranju, namenila je 33 miliona evra – 22 miliona kredita i 11 miliona bespovratnih sredstava. U izgradnju regionalne deponije kod Kruševca biće uloženo oko 15 miliona evra. Deo novca opredeljen je za rekultivisanje postojeće deponije u Srnju, a deo za izgradnju nove. Realizacija sporazuma koji je danas potpisan u Gradskoj upravi u Kruševcu i radovi  počeće 2021., a deponija bi trebalo da bude u funkciji početkom 2022. godine.

Povezano