nedelja, 16. maj 2021.

Kruševac
nedelja
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
12°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 76%
Brzina vetra: 1 m/s I
 

Naoružan svaki šesti Srbin

Naoružan svaki šesti Srbin

U legalnom posedu građana Srbije nalazi se više od milion komada oružja, mada podaci o broju nisu konačni zbog velikog broja ilegalnog naoružanja koje se nagomilalo tokom ratova devedesetih

Pod sloganom „Bezbedno do bezbednosti“, Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi, pokrenuo je projekat „Oružje na meti“, u cilju formiranja slike o posedovanju i upotrebi oružja na Zapadnom Balkanu. Projekat je podržala Evropska unija, koja je 2010. godine usvojila Strategiju za borbu protiv nezakonitog nagomilavanja i trgovine oružja.

Građani Srbije, putem portala www.oruzjenameti.org, potpuno bezbedno i anonimno mogu da prijave gde su videli oružje i da izraze svoje mišljenje o kulturi naoružanja.

U legalnom posedu građana Srbije, nalazi se više od milion komada oružja, a razlozi za to su lična ili zaštita imovine i lov. Procenjuje se da na svakih 100 stanovnika ima 15 komada registrovanog oružja, po čemu smo na drugom mestu u regionu, iza Crne Gore gde svaki treći stanovnik ima legalno registrovano oružje. Ipak, podaci o broju nisu konačni, jer je teško proceniti broj ilegalnog oružja, koje se nagomilalo tokom ratova 90-ih.

PR Lovačkog udruženja „Kruševac“ Dragoljub Đokić bavi se lovom već 25 godina. Ima dve lovačke puške, sa urednim dozvolama i pištolj, za koji, takođe, ima dozvolu, ali samo za posedovanje.

– Nas u Lovačkom udruženju ima 1500, neka svako od nas ima po jedan karabin i sačmaru, dobijamo cifru od oko 3000 komada oružja, što je, priznaćete, pozamašan arsenal – ističe Đokić.

Prema podacima Policijske uprave u Kruševcu, na teritoriji našeg grada ove godine je izdato 217 oružanih listova, ali nije bilo izdavanja dozvola za nošenje oružja za ličnu bezbednost. Za dobijanje dozvole, u oba slučaja, neophodno je ispuniti niz uslova: lice mora da bude punoletno i da nije lišeno poslovne sposobnosti, da nije krivično osuđivano, da u poslednje tri godine nije kažnjavano za prekršaj javnog reda i mira ili prekršaj utvrđen zakonom o oružju, da je obučen.

Povezano