četvrtak, 26. novembar 2020.

Kruševac
četvrtak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
3°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 98%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

Otac Dragi Veškovac: Vaskršnji post – odgovornost i solidarnost u vreme krize

Otac Dragi Veškovac: Vaskršnji post – odgovornost i solidarnost u vreme krize

– Vaskršnji post u vreme vanrednog stanja u Srbiji zbog epidemije korona-virusa, vreme je poštovanja propisanih mera u cilju zaštite, duhovne budnosti, odgovornosti i solidarnosti, rekao je sekretar Eparhije kruševačke protojerej stavrofor Dragi Veškovac, gostujući u „Svetosavskoj bašti“ Televizije Kruševac i pozvao sugrađane i eparhiote da se ne plaše, da imaju poverenja u lekare i medicinsko osoblje i svoju Crkvu, koja više od 8 vekova, brine o svom narodu, naročito u vreme velikih kriza.

Starijim sugrađanima i licima slabijeg zdravstvenog stanja, Otac Dragi uputio je posebne reči utehe uz napomenu da u svakom trenutku mogu pozvati svog nadležnog paroha i zatražiti pomoć, duhovne i lekove koje medicina propisuje, kao i neophodne namirnice, koje će im, uz odgovarajuću informaciju i podršku sveštenika – biti dopremljene.

– Sveta Liturgija, sa pričešćem kao krunom života bogotražitelja se ne prekida, naglasio je Otac Dragi uz objašnjenje da nadležni u Crkvi kontrolišu pojačanu higijenu i održavanje hramova. Bogosluženja se odvijaju na otvorenom a verni se pozivaju na duhovnu budnost, pojačane molitve i solidarnost sa starijim i raslabljenim licima.

Takođe i na učešće u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, što često i Crkva, uz podršku Crvenog Krsta i Službe transfuzije organizuje, kao što su akcije Crkve Pokrova Presvete Bogorodice kraj Rasine i Svetog Prokopija u Jasici.

Povezano