četvrtak, 1. oktobar 2020.

Kruševac
četvrtak
Oblačno.
Oblačno.
15°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 0 m/s ISI
 

Treća žrtva KOVIDA-19 u Srbiji, počinje masovno testiranje po savetu kineskih stručnjaka

Treća žrtva KOVIDA-19 u Srbiji, počinje masovno testiranje po savetu kineskih stručnjaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, posle sastanka kriznih štabova sa stručnjacima iz Kine da je danas preminula treća žrtva koronavirusa u Srbiji i da je reč i ženi staroj 60 godina koja se lečila na KBC Dragiša Mišović. Istakao je da je potrebno napasti virus i najavio je mnogo učestalija testiranja.

Aleksandar Vučić je rekao da su se nadležni u Srbiji do sada trudili da uspore pandemijsku krivu, da ne dođe do njenog eksponencijalnog rasta, ali da nije suštinski napadnut virus.

Rekao je da je zahvalan kineskim ekspertima i ambasadorki Čen Bo od kojih mnogo može da se nauči.

Kako je rekao, sa kineskim lekarima se razgovaralo o tri stvari. Prvo, kako da se zdravstveno tretira i napadne virus. Drugo, koje su dodatne mere države da bi se omogućilo struci da obavlja svoj posao i treće, ekonomske mere da bi se olakšala kriza, odnosno da bi se omogućilo da ljudi prežive period i da imaju pristojnu mogućnost u Srbiji.

Predsednik je naveo da je suština da se promeni pristup i politika i da se krene u masovna testiranja. Rekao je da se može očekivati drastično uvećanje testiranja koje će početi za oko 48 sati.

Kaže da ima dovoljno testova za prvih nekoliko dana drastičnog uvećanja testiranja id a će se u međuvremenu raditi na nabavci novih testova.

Vučić je rekao da će se sprovoditi i trijaža bolesnika. Praviće se 3.000 kreveta za najlakše bolesnike, da bi oni mogli brže da ulaze i izlaze, ali da se od početka do kraja prati njihova bolest. Dodao je da će to biti u prostorima kao što su Sajam, Studenstki grad, Čair, Spens i o tome će se sutra odlučivati.

Druga kategorija će, rekao je predsednik, biti srednji bolesnici, gde mogu da se koriste neinvazivni respiratori.

Vučić je rekao da će klinički respiratori biti raspoređeni po redosledu koji je napravljen

Kada je reč o terapijskim protokolima, Vučić je rekao da su kineski lekari zadovoljni što je koristi hlorikin, i da oni ne misle da je kombinacija tog i nekih drugih lekova dobra. Dogovoreno je i da oni pomognu sa delovima tradicionalne kineske medicine koja je pokazala pristojne rezultate do nekog nivoa.

Vučić je dodao da će ključna stvar biti striktna izolacija svakog obolelog i da ćemo to morati da postignemo ako ne želimo situaciju kao u Italiji i Španiji.

„Bolje da mi krenemo u napad, nego da pustimo da korona polako izjeda naš organizam“, rekao je Vučić i dodao: „Do sada smo se branili, sada je vreme da krenemo u ofanzivu“.

Predsednik je rekao da su lekari pohvalili još jedan lek strane proizvodnje i da će se raditi na proizvodnji hlorokina u Srbiji.

Naveo je i da ćemo imati podršku Kine i što se tiče testova i svega drugog.

Predsednik Vučić je zahvalio svima koji su pomogli i koji su davali novac za nabavku respiratora, koji su, kako je rekao, zlato na tržištu.

Dodao je da su nam Kinezi dali jednu značajnu količinu a da je jedan deo kupljen i može da se kupi samo u Kini.

Kaže da respiratori inače koštaju izmeu 26.000 i 40.000 evra, ali da ih nema ni za 200.000.

Međutim, rekao je da ne sme da se dozvoli da neko bira čiji su majka ili otac preči na respiratoru.

„Dovoljno je da od 21 do 28 dana sedimo u kući i kraj. Od nas zavisi. Ako ne budemo disciplinovani nikad neće biti kraj. Molim sve da to razumeju.

Povezano