subota, 6. jun 2020.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
15°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 93%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

U Kruševcu epidemiološka situacija pod kontrolom, sprovode se sve mere koje je propisala vlada

U Kruševcu epidemiološka situacija pod kontrolom, sprovode se sve mere koje je propisala vlada

Na redovnoj konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije grada Kruševca komandant štaba, gradonačelnica Jasmina Palurović saopštila je da je za sada sada epidemiološka situacija u Kruševcu pod kontrolom, da su ispoštovane sve mere i preporuke Vlade, a sve službe i institucije u gradu su organizovane da život funkcioniše u skladu sa vanrednim stanjem. U Kruševcu po podacima Ministarstva zdravlja, 27 osoba pozitivno na koronavirus. 

U cilju smanjenja posledica epidemije Grad preduzima sve mere, pre svega na održavanju higijene u gradu. Svakodnevno se peru i dezinfikuju sve ulice na gradskom i seoskom području.

Grad Kruševac je kupio mašinu za proizvodnju dezinfekcionog sredstva natrijum-hipohlorit koji je raspoređen na 200 lokacija, u rezervoarima. na teritoriji grada, gde građani besplatno mogu preuzeti količine potrebne za domaćinstvo dnevnom nivou. Sredstvo se može koristiti za dezinfikovanje ruku, radnih površina i podova. Osim za Kruševac, ovo sredstvo je obezbeđeno i za druge gradove u okolini.

Grad Kruševac je za sve penzionere na svojoj teritoriji obezbedio pakete pomoći koji sadrže osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu – 1kg brašna, 1 kockica kvasca, 1 prašak za pranje – 2 kg, 1 podoper1 sredstvo za stakla, 1 dezinfekciono sredstvo, 1 alkohol, 1 zaštitna maska, 100 gr. kafe i list „Pobeda“. U listu „Pobeda“ se nalaze svi važni telefoni na koje naši sugrađani mogu da dobiju sve informacije tokom vanrednog stanja.

Pošto je podela paketa u toku, molimo sve penzionere koji nisu dobili paket do sada, da se jave call centru 037/446-446 i 066/446-446 ili sekretarima svojih mesnih zajednica gde će se prijaviti i dati lične podatke, da bi im se dostavio paket pomoći.

Prema preporuci Vlade Republike Srbije rad maloprodajnih objekata u gradu biće od sutra, 31.03.2020. godine, do 15:00 sati radnim danom, a vikendom do 13:00 sati. Rad zelenih pijaca biće potpuno obustavljen.

JKP „Kruševac“ vrši dezinfekciju zgrada i pozivaju se svi upravnici stambenih zgrada da se jave ovom preduzeću radi preuzimanja besplatnih sredstava i pomoći oko prskanja zgrada.

Grad Kruševac posebnu pažnju posevećuje dezinfekcionoj i santiranoj zaštiti zdravstvenih ustanova koje imaju prioritet – Opšta bolnica Kruševac, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje.

Gradski call centar radi 24 sata (037/446-446, 066/446-446), evidentira se preko 400 poziva dnevno, a najveći broj pitanja odnosi se na snabdevanje osnovnim životnih namirnica i lekovima najstarijih sugrađana, kao i način podizanja penzija. Takođe, taksi službe su se uključile u pomoć građanima u smislu besplatne dostave osnovnih životnih namirnica i lekova.

Podsećeni su građani stariji od 65 godina, trudnice, hronične pacijenate i druge sugrađane čija je mogućnost kretanja ograničena zbog aktuelne epidemiološke situacije, da su Grad Kruševac i Apoteka Kruševac u saradnji sa partnerom Apotekarskom ustanovom „Dr Max“ organizovali kontakt centar za pomoć u nabavci i isporuci lekova na kućnu adresu. Pozivanjem broja kontakt centra stupićete u kontakt sa apotekarima kojima ćete izneti vaše potrebe i napraviti dogovor oko slanja kurira na vašu adresu. Usluga savetovanja i dostave je besplatna. Brojevi telefona su: 037/417-740 i 064/820-23-10. Zainteresovani se mogu javiti i na mejl: callcentar@drmax.rs Radno vreme će biti radnim danima u periodu od 8:00-18:00 časova, subotom 8-14 časova, nedeljom 8-12 časova, a isporuka u roku od 24 sata“.

Gradonačelnik Jasmina Palurović zahvalila se svim preduzećima koji su dali svoje kapacitet u funkciji pomoći građanima, posebno najstarijim i najugroženijim, a naročito medicinskim radnicima, vojsci, policiji, volonterima i medijima koji su na raspolaganju građanima 24 sata. Posebnu zahvalnost iskazala je odgovornim građanima koji poštuju sve preporuke Vlade i ograničenja kretanja do 17:00 sati radnim danom i vikendom od 15:00 sati.

Takođe, sva komunalna javna preduzeća daju svoj doprinos kako bi život u gradu funkcionisao što normalnije.

Povezano