utorak, 16. avgust 2022.

Kruševac
utorak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
24°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 60%
Brzina vetra: 1 m/s I
 

Povećan broj obolelih od respiratornih infekcija

Povećan broj obolelih od respiratornih infekcija

Promenljivo jesenje vreme uslovljava zdravstvene tegobe, uglavnom kod hroničnih bolesnika ali i respiratorne infekcije, što je uticalo na veći obim posla u Službi Hitne pomoći ZC Kruševac.

U poslednja 24 sata, lekari ove službe obavili su oko 80 pregleda i obišli preko 20 pacijenata na terenu, ističe načelnica dr Radmila Damjanović. Što se pregleda tiče, većina sugrađana, sa virusnom infekcijom javlja se zbog povišene temperature, kašlja i opšte malaksalosti ali ukoliko tegobe potraju duže od 3 dana treba zatražiti pomoć lekara.

Bolest uz adekvatnu negu, unos vitamina i obaranje temperature uglavnom prolazi za pet do sedam dana. Međutim komplikacije poput bronhitisa i upale pluća, moguće su kod osoba sa oslabljenim imunitetom, starije populacije, hroničnih bolesnika i dece.

S obzirom da promenljive temperature tokom jeseni pogoduju širenju virusa lekari savetuju boravak u provetrenim prostorijama, vitaminsku ishrani, redovan unos tečnosti i adekvatno oblačenje u skladu sa vremenskim prilikama.

Povezano