subota, 6. jun 2020.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
15°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 87%
Brzina vetra: 0 m/s SSI
 

Издавање дозвола за кретање током полицијског часа

Издавање дозвола за кретање током полицијског часа

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије саопштило је данас да ће током ванредног стања, по овлашћењу председнице Владе Ане Брнабић, у сарадњи са МУП-ом контролисати и вршити издавање дозвола за кретање у време полицијског часа.

Потребно је да се грађани којима је неопходна дозвола за кретање у време полицијског часа захтевом обрате локалној самоуправи и доставе документа која потврђују разлог за издавање ове дозволе.

Јединица локалне самоуправе је дужна да након провере доставља захтеве Министарству за рад које ће их, након провере, достављати Министарству унутрашњих послова ради издавања дозволе.

Јединице локалне самоуправе су у обавези да формално поднесу образложене захтеве за обраду и наведу ако постоји судска пресуда.

На овај начин ће јединице локалне самоуправе, у сарадњи са другим органима локалне самоуправе и удружењима грађана регистрованим на њиховим територијама, прибавити и доставити у Министарство за рад податке о особама које пружају услуге помоћи у кући (услуга социјалне заштите, али и директно уговорена помоћ између две особе) и услуга социјалне заштите персонални асистент.

Такође, јединице локалне самоуправе, у сарадњи са центрима за социјални рад са исте територије, у обавези су да, у случају пријема захтева, обраде и податке о родитељима који коначном судском пресудом регулишу виђење детета (преузимање и враћање детета од једног родитеља) у смислу да им треба дозвола да дете преузме и/или врате у термину одређеном судском пресудом, а у време полицијског часа.

Градоначелници, односно председници општина, одговорни су за оправданост потребе за услугом, односно дозволе за кретање родитељу који преузима и/или враћа дете у време полицијског часа и истинитост достављених података, наводи се у саопштењу.

Povezano