subota, 6. jun 2020.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
15°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 93%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

Svetski dan zdravlja pod sloganom „Podržite medicinske sestre i babice“

Svetski dan zdravlja pod sloganom „Podržite medicinske sestre i babice“

Pod sloganom „Podržite medicinske sestre i babice“ danas se obeležava Svetski dan zdravlja. Na ovaj način naglašava se njihova značajna uloga u pružanju zdravstvene zaštite širom sveta i poziva na podizanje kapaciteta kako bi se obezbedila bolja podrška zdravstvenom sistemu. 

Medicinske sestre i babice predstavljaju gotovo 50 odsto globalne zdravstvene radne snage. Deo su lokalne zajednice deleći njenu kulturu, snage i ranjivosti i na taj način mogu da oblikuju i pruže efikasne intervencije za ispunjavanje potreba pacijenata, porodica i zajednica.

Medicinske sestre imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti i pružanju primarne zdravstvene nege i zdravstvene nege u zajednici. One su često prvi, a ponekada i jedini zdravstveni radnici koje ljudi vide, a kvalitet njihove procene nege i nege u procesu lečenja je od presudnog značaja. Na svetskom nivou postoji nedostatak svih profila zdravstvenih radnika, a više od 50% trenutnog nedostatka zdravstvenih radnika čine medicinske sestre i babice.

Da bi sve zemlje dostigle treći milenijumski cilj održivog razvoja o zdravlju i blagostanju, Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će svetu do 2030. godine biti potrebno dodatnih devet miliona medicinskih sestara i babica. 

Povodom 7. aprila – Svetskog dana zdravlja ove godine biće objavljen prvi globalni izveštaj o sestrinstvu u svetu, koji bi trebalo da pružiti uvid u globalnu sliku trenutnog broja medicinskih sestara i potreba za jačanjem radnih kapaciteta u cilju jačanja zdravstvenog sistema. Izveštaj predstavlja osnov za prikupljanje podataka, dijalog i zagovaranje, dalja istraživanja i ulaganja u zdravstvenu radnu snagu za buduće generacije. Izveštaj za babice biće pripremljen tokom 2021. godine.

 

Povezano