subota, 6. jun 2020.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
15°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 87%
Brzina vetra: 0 m/s SSI
 

Pacijenti kod kojih je potvrđen kovid 19 ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji

Pacijenti kod kojih je potvrđen kovid 19 ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji

Pacijenti kod kojih je potvrđen kovid 19 ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji. Prema novim instrukcijama koje su od države dobile lokalne samouprave, oboleli od ove zarazne bolesti, trebalo bi iz kućne izolacije da se prebace u improvizovane bolnice u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, odakle posle trijaže, u zavisnosti od zdravstvenog stanja mogu biti upućeni i u kovid-bolnice.

Lokalne samouprave dužne su da postupe po ovoj instrukciji koju su dobile od Ministarstva zdravlja i Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“. To se, po odluci Vlade, odnosi na sve dijagnostikovane sa kovidom 19.

Razlog za donošenje ovako značajne odluke za zaustavljanje širenja infekcije virusom korona je dvojak: prvo što pacijenti sa dokazanim kovidom 19 u kućama mogu da šire infekciju na članove porodice i okruženje, a drugo je nepredvidivost toka same bolesti kovidom 19, jer i kod pacijenata sa blagim simptomima bolest može da eskalira, odnosno da dođe do pogoršanja koje može da ugrozi život obolelog – objasnila je doktorka  Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut“.

Ilustracija: Pixabay

Povezano