četvrtak, 26. novembar 2020.

Kruševac
četvrtak
Bez padavina.
Bez padavina.
3°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 93%
Brzina vetra: 0 m/s ISI
 

Danas je Veliki četvrtak

Danas je Veliki četvrtak

Danas je Veliki četvrtak, koji se obeležava kao znak sećanja na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i apostola.

Na Veliki četvrtak, obeležavaju se četiri događaja: sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, čudesna molitvu i izdajstvo sina Božijeg. Na ovaj dan, Hristos se sa učenicima vratio u Jerusalim. Na Tajnoj večeri, ustanovio je Svetu tajnu pričešća, deleći hleb i vino, rečima koje se i danas mogu čuti u toku svete liturgije. Potom je svojim učenicima oprao noge učeći ih da služe jedni drugima i već je otvoreno govorio o predstojećem stradanju. Sledila je Judina izdaja, iz Getsimanskog vrta sina Božijeg odveli su vojnici. Praznik je jedan od dana određenih za pričešće vernika, koji se, ove godine, zbog epidemije, mogu pričestiti u svom domu, u dogovoru sa sveštenikom.

Veliki četvrtak jedini je dan u Velikoj nedelji kada je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju, kao i popiti nešto vina.

Ipak, u porti Sabornog hrama  Svetog Đorđa u Kruševcu danas je primećeno da su vernici  držali pristojnu udaljenost, nisu imali zaštitne maske i rukavice, a u hramu se Litrgija odvijala po propisanim merama zaštite.

Povezano