subota, 30. maj 2020.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
9°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

Obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom

Obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom

Skromno i bez velike pompe, u Kruševcu je obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom. Delegacije Grada i Vojske Srbije i Rasinskog okruga položili su vence na Spomenik crvenoarmejcima na Rasini i na spomen obeležja Slobodištu.

Povodom 9. maja dana pobede u Drugom svetskom ratu, delegacije  Grada Kruševca, Vojske Srbije i Rasinskog Upravnog Okruga, položile su vence na Spomenik palim Crvenoarmejcima u borbi za  oslobodjenje Kruševca u Drugom svetskom ratu. Delegaciju Grada predvodila je zamenik gradonačelnika Vesna Lazarević, dok je na čelu vojne bio komandant za Razvoj Rasinske brigade pukovnik Rade Rnjaković.

Palim herojima u borbi protiv fašizma, počast su odale i delegacije Vojske Srbije i Rasinskog upravnog okruga.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije izostao je kulturno umetnički program i veće prisustvo gradjana.

Nastavljači tradicije Besmrtnog puka udruženja sveslovensko Slavica i Zmaj, u centru grada na posebnom štandu, poštujući propise, obeležili su 9. maj, Dan pobede nad fašizmom. Svako je mogao da stavi sliku svog rodjaka koji je učestvovao u ratu i da dobije „Georgijevu lentu“, simbol pobede u Drugom svetskom ratu.

Devetog maja 1945., nacistička Nemačka je potpisala kapitulaciju a istoga dana 1950, francuski ministar Rober Šuman predstavio je predlog organizovanja Evrope, zasnovan na principima mira, razumevanja, tolerancije i saradnje, poznat kao „Šumanova deklaracija“.

Inače, Drugi svetski rat je najveći i po obimu stradanja najtragičniji oružani sukob u istoriji čovečanstva. Stradalo je 50 miliona ljudi, od kojih su 30 miliona bili civili. Jugoslavija je evidentirala oko 1,7 miliona žrtava. U ratu je učestvovala 61 država sa 110 miliona vojnika.

Foto: krusevac.rs

Povezano