četvrtak, 26. novembar 2020.

Kruševac
četvrtak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
2°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 83%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

Spomenik Despotu Stefanu Lazareviću u centralnom delu Trga Kosturnica

Spomenik Despotu Stefanu Lazareviću u centralnom delu Trga Kosturnica

Skupština Kruševca u martu je, na predlog nadležne komisije, donela Odluku o podizanju spomenika Despotu Stefanu Lazareviću. Spomenik će biti postavljen u centralnom delu Trga Kosturnica. U toku su radovi na podizanju postamenta, a spomenik će svečano biti otkriven na Vidovdan. Autor spomenika je Boris Stajkovac.

Despot Stefan Lazarević uskoro se vraća u svoj rodni grad. Njegov spomenik biće postavljen u centralnom delu Trga Kosturnica. Despot će biti predstavljen na konju koji se propinje na zadnje noge. Ovo monumentalno delo bie visoko oko 8 metara. Autor spomenika je Beograđanin Boris Stajkovac. U izjavi za Televiziju Kruševac, Stajkovac je rekao da je prilikom izrade spomenika sve vreme imao na umu da je Despot Stefan Lazarević bio slojevita ličnost: vladar, diplomata i pesnik.

Stajkovac napominje da prilikom izrade nije bilo nikakih improvizacija i da očekuje da će se Kruševac ponositi ovim spomenikom.

Stajkovcu ovo nije prvo delo i našem gradu. Prošle godine uradio je za Kruševac Park minijatura. Kaže da se i ovoga puta rado odazvao inicijativi.

U centralnom delu Trga Kosturnica u toku je zidanje postamenta na kome će stajati spomenik Despotu Stefanu Lazareviću. Zamenica načelnika Gradske uprave, Vesna Anđelić kaže da su za podizanje spomenika izdvojena velika sredstva.

Skupština Kruševca je u martu, na predlog nadležne komisije, donela Odluku o podizanju spomenika Despotu Stefanu Lazareviću. Spomenik će biti svečano otkriven na Vidovdan, a u naš grad će biti dopremljen nekoliko dana pre praznika.

Povezano