ponedeljak, 24. januar 2022.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
-4°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 64%
Brzina vetra: 6 m/s SSZ
 

Danas je letnji Sveti Nikola

Danas je letnji Sveti Nikola

Danas se praznuje letnji Sveti Nikola, zaštitnik putnika i moreplovaca, i slava brojnih srpskih crkava i manastira, koju – kao domaćini ili gosti – svi Srbi slave.

Svetog Nikolu Letnjeg, najbrojniju srpsku slavu – Kruševljani su ove godine proslavili u krugu porodice i prijatelja, a tokom celog – sunčanog i prijatnog prazničnog dana – dolazili do Sabornog hrama Svetog Đorđa, i drugih crkava – da zablagodare velikom zaštitniku i zastupniku i na moru i na kopnu.

Inače, ovo je dan molitvenog sećanja na prenos Moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca iz Mira Likijskog u Bari, u Italiji, u vreme Cara Aleksija Komnena, 1087. godine.

Sveti Nikola, arhiepiskop i Čudotvorac Mirlikijski, jedan od najvećih svetitelja hrišćanstva, rođen je u Likiji u gradu Patari od bogatih roditelja.

Sve bogatstvo dao je siromasima i posvetio se podvigu. Milostiv i pravdoljubiv, čestvovao je na Prvom Vaseljenskom saboru kao veliki branitelj Pravoslavlja od Arijeve jeresi. Upokojio se 343. godine. Sveti Nikola je zaštitnik putnika, mora i moreplovaca i veliki zaštitnik siromašnih i potrebitih.Ovoga dana spominje se čudo kako je Sveti Nikola povratio vid Svetom Kralju Stefanu Dečanskom.

Hramovna je slava manastira Bukovo, Grabovac, Đipša, Lelić, Novo Hopovo, Nikolje u Ovčar Kablarskoj Svetoj Gori, Praskvice iznad Ostrva Sveti Stefan, jedne od crkava u Kompleksu Pećke Patrijaršije, Manastira Drača, Jošanica, Pavlovac, Pokajnica, Kovilje u blizini Ivanjice a u Eparhiji kruševačkoj, slava je Manastira Svojnovo kod Paraćina.

Povezano