sreda, 12. avgust 2020.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
17°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 0 m/s IJI
 

Izgradnja novog Sabornog hrama Svetih Arhangela na Bagadali

Izgradnja novog Sabornog hrama Svetih Arhangela na Bagadali

Kompleks Bagdala je, ponovo veliko gradilište, a radnici kruševačke „Tehnogradnje“ uveliko rade na izgradnji novog Sabornog hrama Svetih Arhangela, čiji su temelji postavljeni krajem prošle godine.

Prema rečima jeromonaha Sergija Radivojevića, radovi se odvijaju po planu, a novi hram će biti katedralni, sa sedištem Episkopa kruševačkog Gospodina Davida, sa pratećim sadržajima i prostorom za odvijanje budućih kulturnih manifestacija. Hram na Bagdali biće posvećen Svetim Arhangelima, po uzoru na Arahangele kod Prizrena a Kruševljani ga – i sada dok gradnja teče – i u kojoj učestvuju prema svojim mogućnostima i uz podršku Grada Kruševca – nazivaju Kruševačkim Arhangelima.

Pored gradilišta, nalazi se prošle godine na Vidovdan, otvoren Park Srbija, sa 12 maketa srpskih manastira i crkava, jedno od omiljenih šetališta za mlade, koje će biti dostupno posetiocima, posle ukidanja vanrednog stanja.

U okviru kompleksa Bagdala u toku su radovi na izgradnji novog Hrama posvećenog Svetim Arhangelima, a izvodi ih kruševačka „Tehnogradnja“.

– Radovi se odvijaju po planu, izjavio je za RTK jeromonah Sergije Radivojević a prema blagoslovu Episkopa kruševačkog Gospodina Davida, svi Kruševljani i eparhioti učesnici su izgradnje veličanstvenog Sabornog Hrama, budućeg sedišta Eparhije sa pratećim sadržajima i kompleksom za buduća dešavanja iz oblasti naučnog, javnog života i kulture.

Uređuju se i nove crkve Svetog Jovana Krstitelja i Rotonda – jedna od deset replika Njegoševe kapele, koja je ovih dana dobila mozaik patrona Svetih velikomečenika i pobedonosaca Dimitrija i Georgija, rad umetnika Milana Vidojevića iz Aleksandrovca.

Povezano