sreda, 12. avgust 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
19°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 90%
Brzina vetra: 0 m/s IJI
 

IZBORI 2020: U Kruševcu do sada prijavljene četiri liste za 70 odborničkih mesta u gradskom parlamentu

IZBORI 2020: U Kruševcu do sada prijavljene četiri liste za 70 odborničkih mesta u gradskom parlamentu

Do održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji ostale su još 4 nedelje. Za predizborne aktivnosti stranaka i koalicija nešto kraće, zbog predizborne ćutnje uoči 21. juna.

U Kruševcu, za sada, prijavljene 4 liste sa ukupno 191. kandidatom za 70 odborničkih mesta u gradskom parlamentu.

Liste sa po 70 kandidata za odbornike Skupštine grada Kruševca, pre proglašenja vanrednog stanja, predate su i verifikovane od strane Gradske izborne komisije, a druge dve nakon ukidanja vanrednog stanja. Prva na listi (i na glasačkom listiću) je koalicija Aleksandar Vučić – Za našu decu sa 70 kandidata od kojih je 31 žena i 39 muškaraca. Pod rednim brojem 2 je koalicija Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma takođe sa maksimalnim brojem kandidata. Na pomenutoj listi je 41 kandidat i 29 kandidatkinja. Redni broj 3 je Srpska narodna partija – doktor Nenad Popović čija je lista sa 25 kandidata za odbornike verifikovana pre 10-ak dana i na njoj je odnos 13:12 u korist žena, a od pre dva-tri dana četvrta je lista dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka. Pomenuta stranka, odnosno lista ima 26 kandidata i poput ostalih ispoštovana je rodna ravnopravnost tako da je na listi 10 kandidatkinja za odbornike.

Za sada, malo toga u Kruševcu ukazuje da su kroz 4 nedelje izbori. Rok za predaju izbornih lista je 5. jun, overa potpisa osim kod notara, moguća je i u Gradskoj upravi, a pomenuti rok važi i za eventualne promene u jedinstvenom biračkom spisku čiji deo je objavljen na sajtu Grada tako da građani onlajn mogu da provere da li su upisani, a ova mogućnost data je i ličnom proverom u gradskoj upravi.

Inače, odlazeći saziv gradskog parlamenta izabran je, na redovnim lokalnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine kada je u političkoj utakmici bilo 12 izbornih lista.

Povezano