nedelja, 16. maj 2021.

Kruševac
nedelja
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
12°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 76%
Brzina vetra: 1 m/s I
 

U Narodnom muzeju otvorena izložba „Trg kosovskih junaka – svedok vremena“

U Narodnom muzeju otvorena izložba „Trg kosovskih junaka – svedok vremena“

U okviru obeležavanja „Vidovdana 2020.“ u Narodnom muzeju u Kruševcu otvorena je izložba pod nazivom „Trg kosovskih junaka -svedok vremena“, autora Anđele Punoševac.

-„Trg Kosovskih junaka- svedok vremena“ autentično se uklapa u obeležavanje za Kruševac najznačajnijeg dana – Vidovdana, istakao je na otvaranju izložbe direktor Istorjiskog arhiva, Nenad Sokolović.

Autorka izložbe je najmlađa radnica Istorijskog arhiva u Kruševcu  Anđela Punoševac, kojoj je stručna podrška bila viši arhivista, Bojana Jovac.

-Ova izložba je rezultata saradnje enekoliko gradskih institucija, naglasio je  direktor Narodnog muzeja Kruševac, Goran Vasić.

-Kosovski ep i njegovi odjeci imaju veliku ulogu u životu svih Srba, Kruševljana posebno, a ovoga puta akcenat smo stavili na lik Kosovke devojke, naglasila je ovom prilikom direktorka Narodne biblioteke u Kruševcu, Snežana Nenzić.

Inače, na ovoj izložbi izložene su i skulpture nastale na 30. likovnoj koloniji u Ribarskoj Banji 2019.  na temu „Junaci kosovskog epa“, a među stvaraocima su Nikola Vukosavljević, Tanja Đokić, Igor Đorđević, Marko Kresoja, Petar Đurić, Kosta Kolarić i Bogdan Dobrota.

 

Povezano