četvrtak, 19. maj 2022.

Kruševac
četvrtak
Bez padavina.
Bez padavina.
19°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 36%
Brzina vetra: 1 m/s SSI
 

Olujno nevreme, praćeno provalom oblaka, grmljavinom i vetrom orkanske jačine noćas pogodili Kruševac i okolinu

Olujno nevreme, praćeno provalom oblaka, grmljavinom i vetrom orkanske jačine noćas pogodili Kruševac i okolinu

Protekle noći Kruševac i okolinu zahvatilo je olujno nevreme, praćeno provalom oblaka, grmljavinom i vetrom orkanske jačine. 

Nevreme je nesmanjenim intenzitetom trajalo 40 minuta. Pola sata posle ponoći istovremeno sa kišom, padao je i grad i to krupan, ali kratko, svega nekoliko minuta.

Prema podacima meteorološke stanice, za tri sata je na teritoriji Kruševca palo 73,3 litra kiše po kvadratnom metru, što je kažu meteorolozi nezapamćena količina padavina za kratko vreme na ovom području. Olujni vetar duvao je brzinom od oko 76 kilometra na čas. Odneo krov sa osnovne škole „Vuk Karadžić“ koji je oštetio kuće u okruženju u prečniku od 100 metara. Škola je poplavljena. Posledice je pretrpeo i Gerontološki centar, čijih je 80 kvadrata krovne kontrukcije odneo vetar, a na području celog Kruševca jak vetar je polomio veliki broj grana sa drveća, koje uklanjaju radnici Javnog komunalnog preduzeća.

Prema informaciji kruševačke Elektrodistribucije, zbog nevremena u trafostanicu Miloje Zakić ušla je voda, što je izazvalo kvar i štetu zbog čega je fabrika Trajal ostala bez struje, a ekipe od jutros popravljaju kvar.

Trafo stanica u Modrici je takođe u prekidu, kao i dalekovod za Majdevo.

Oko 300 kvadratnih metara krovne kontrukcije sa jednog stovarišta pali su na prugu u naselju Čitluk kod Kruševca, pa je železnički saobraćaj Kruševac–Vrnjačka Banja–Kraljevo trenutno obustavljen, javio je javni servis.

Veće količine grada sprečene su zahvaljujući dejstvu protivgradne odbrane radarskog centra Basara, navodi RTS.

Pprema podacima iz kruševačkog Vodovoda, stanje na  vodozahvatu Ćelije je stabilno. Zapadna i Južna Morava su na nivou ispod redovne odbrane od poplava.

Prethodna dva dana Kruševac je bio jedan od najtoplijih gradova, sa temperaturom do 35 stepeni, a uoči nevremena bilo je veoma sparno bez daška vetra.

To je i bilo uzrok velikog električnog pražnjenja, pa je sevalo za vreme, ali i dugo posle oluje.

Kakve je posledice na teritoriji Kruševca ostavilo nevreme, znaće se u toku prepodneva po obilasku terena pripadnika Sektora za vanredne situacije i komunalnih službi.

Tanjug

Povezano