subota, 4. decembar 2021.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
2°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 97%
Brzina vetra: 3 m/s ZJZ
 

VIKEND SA KNJIGOM: Zagrlaćani i Zagrlaćanke”, kapitalno delo mr Esada Popare

VIKEND SA KNJIGOM: Zagrlaćani i Zagrlaćanke”, kapitalno delo mr Esada Popare

U izdanju Istorijskog arhiva Kruševac i Udrženja Župa Zagrlata iz Velikog Šiljegovca, objavljena je knjiga “Zagrlaćani i Zagrlaćanke” mr Esada Popare. To je leksikografski zaokružena zbirka  priča znamenitih porodica i ličnosti ovo kraja – neki od njih bili su junaci u ratovima, drugi stvaraoci u miru, pojedini su javni i kulturni poslenici. Knjiga, pritom, počinje enciklopedcijskim odrednicama vezanim za samu Zagrlatu koja je oblast srpske države još od vremena Nemanjića, kada je 1180. pripojeno njihovoj državi na njenom severoistočnom delu, kao kasnije i kneza Lazara Hrebljanovića; čiji je deo i današnja Ribarska reka.

Rubriku realizujemo u okviru projekta na osnovu Konkursa za sufinasniranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini Ministarstva  kulture i informisanja republike Srbije

Za sve koji već poznaju rad mr Esada Popare, prva asocijacija na pomen njegovog imena je upravo istraživanje prošlosti i lokalnog identiteta, drugim rečima baštine, istorijskog nasleđa i kulturne matrice sredine u kojoj živi. I to radi strpljivo, pasionirano i posvećeno već godinama unazad, objavljujući knjige, članke, organizujući rad časopisa i Udruženja Župa Zagrlata. Ali to ćete već pronaći u njegovoj biografiji, koja i zatvara ovu knjigu.

Ali, pre nje, pronaći ćete između korica knjige i biografije i životne priče znamenitih porodica i ličnosti Župe Zagrlate, za koje sam autor kaže kako su „neki od njih bili junaci u ratovima, drugi stvaraoci u miru, pojedini su javni i kulturni poslenici“. I upravo je to, dakle njihovo životno ili profesionalno delo, razlog da se ne zaborave, jer vreme pokriva sve svojom prolaznosću i zaboravom, a autor svoj istraživački opus i zasniva na tome da se lokalne vrednosti ovekoveče i sačuvaju. A, iskreno, knjige su uvek bile najpogodnije za to, čak i u ovo doba tehnologije i elektronskih čudesa.

Autor knjige je stručni saradnik – pedagog u Osnovnoj školi „Velizar Stanković Korčagin“ u Velikom Šiljegovcu. Bavi se istraživačkim radom i autor je nekoliko knjiga.

Knjiga, pritom, počinje sa enciklopedcijskim jedinicama vezanim za samu Župu Zagrlatu, kojima autor daje pregled odrednica vezanih za njenu prošlost i osnovne identifikacione termine, a kojima je već obogatio jednu drugu veliku knjigu „Enciklopediju Rasinskog okruga“ Mr Slobodana Simonovića, gde ih je prvobitno objavio. I, prosečnom čitaocu već je to veoma zanimljiv deo, u kome čitamo – između ostalog – o nekadašnjoj Opštini Veliki Šiljegovac, Aerodromu u Velikom Krušincu, strugari Jastrebac, Narodnom univezitetu i srednjoškolskom inernatu u Velikom Šiljegovcu, Bogomoljačkom bratstvu sv. apostola Petra i Pavle ovde osnovanom 1927, kozaku Pavlu Tomahinu i učitelju Vitaliju Nakolajenku, Kraljevini iz Velikog Šiljegovca, megalitu iz Srndalja, sokolskoj seoskoj četi, ali i proizvodnji ukrasnog bilja u ovom kraju…

A to su tek neke, gotovo nasumično izdvojene odrednice iz prvog dela knjige i možemo da slobodno predvidimo da će već one malo kog čitaoca – obiljem informacija i detalja kojima se spajaju vremena i pomažu da ih bolje razumemo – ostaviti ravnodušnim.

Na to se, zatim, leksikografski nadovezuju već pomenute biografije i životne priče znamenitih porodica i ličnosti Ribarske reke. Neke su ispričane gotovo enciklopedijski sažeto, druge nude i one neformanije prikaze životnih puteva i sudbina sa vešto umetnutim vinjetama koje nam pomažu da shvatimo njihove osobenosti, ulogu i mesto u prošlosti i sadašnjosti Ribarske reke, jer jedno bez dugog ne ide, a opet je sve to i naš zalog za budućnost.

Autor na promociji knjige u Kulturnom centru Kruševac

Posebno fascinira minucioznost kojom je autor ušao u rad na ovoj knjizi, gotovo filigranska, tako da knjiga obiluje podacima i detaljima, koji ipak neće opteretiti čitaoca. Naprotiv, samo će pomoći da se na pravi način sagledaju znamenite porodice i pojedinci koji defiluju knjigom, a sve kako bi se – što i autor kaže – njihova junačka dela, intelektualno stvaralaštvo i specifičnosti shvatili na pravi način – što ne činimo baš uvek –  i na taj način još jednom verifikovali i time sačuvali od magle vremena i zaborava.

Ali, knjige nisu za to da se o njima priča i da se prepričavaju, knjige postoje upravo zato da bi se čitale i nakon toga sačuvale za naredna čitanja. To je ono što i vama preporučujemo, bez obzira da li će vam ova knjiga pomoći da Zagrlaćane i Zagrlaćanke prepoznate, ili tek upoznate!

Povezano