subota, 27. februar 2021.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
10°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 60%
Brzina vetra: 6 m/s SZ
 

Comnet i PROUNS najoštrije osudili napade huligana na novinare, snimatelje i fotoreportere tokom poslednjih protesta

Comnet i PROUNS najoštrije osudili napade huligana na novinare, snimatelje i fotoreportere tokom poslednjih protesta

Udruženje elektronskih medija Comnet najoštrije je osudilo napade huligana na novinare, snimatelje i fotoreportere tokom nasilnih protesta u Beogradu i Nišu:

„Napadi na predstavnike medija su napad na slobodu javne reči, izveštavanja i pravo građana da budu informisani. Ti napadi su takođe ugrožavanje zdravlja, bezbednosti i nanošenje fizičkih povreda ljudima koji samo obavljaju svoj posao i koji imaju porodice, koje za njih brinu. Udruženje elektronskih medija Comnet zahteva od nadležnih organa da zaštite sve građane, a predstavnicima medija osiguraju bezbednost i nesmetane uslove za rad. Još jednom najoštrije osuđujemo nasilje nad predstavnicima medija i odlučno zahtevamo poštovanje prava na izveštavanje i informisanje javnosti“ – stoji u saopšenju Comnet-a.

Saopštenjem se oglasilo i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS), koje je pozvalo policiju i tužilaštvo da otkriju sve odgovorne za napad na novinare i snimatelje:

„Dešava se upravo ono na šta je PROUNS upozoravao nadležne organe sve vreme. Kada se nekažnjeno izvučete iz krizne situacije, nema razloga da tako nešto ne ponavljate i sledećom prilikom.

Upravo se to dešava na ulicama prestonice tokom protesta. Sinoć smo gledali scene u kojima besni demonstransti napadaju naše kolege novinare i snimatelje. Na mnoge novinare su još na početku protesta nasrtali i upozoravali ih da ne snimaju.

Bilans sinoćnjih nereda su povređeni novinari Kurir televizije, agencije Beta, N1, Al Džazire, Tanjuga i mnogi drugi. Dešava se da su baš najnasilniji demonstranti agresivni prema novinarima i snimateljima.

Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) zahteva od nadležnih da hitno takvom ponašanju stanu na put. Novinari i snimatelji rade svoj posao i treba da budu zaštićeni i da se osećaju slobodno u svojoj zemlji, u svom gradu.

Nedopustivo da novinari trpe fizičko nasilje dok obavljaju svoj posao, a u kriznim situacijama kakvi su protesti posebno je važno da ih policija zaštiti od nasilnika

I to nije molba, nego pravo svakog od nas. Krajnje je vreme da se svima koji ometaju profesionalce u obavljanju posla, stane na put.
PROUNS poziva policiju i tužilaštvo da rade svoj posao ozbiljno i temeljno i otkriju sve odgovorne za napad na novinare i snimatelje“ – saopštava PROUNS.

Povezano