četvrtak, 13. avgust 2020.

Kruševac
četvrtak
Bez padavina.
Bez padavina.
29°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 45%
Brzina vetra: 1 m/s JZ
 

RTK ove godine realizuje 16 medijskih projekata

RTK ove godine realizuje 16 medijskih projekata

Značajan udeo u finansiranju rada naše medijske kuće i ove godine ima realizacija 16 projekata koje Televizija, Radio i portal realizuju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i i informisanja, Grada Kruševca, kao i opština u okruženju. Istovremeno, realizacija projekta doprinosi – kroz 404 originalna medijska sadržaja – i obogaćivanju programa, uvođenjem novih serijala emisija i  raznovrsnijim prilozima u redovnom infomativnom programu.

Televizija Kruševac realizuje ove godine, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, projekat OLUJA – 25 godina kasnije, koji ima za cilj da održi sećanje na vojnu akciju „Oluja“ iz 1995. u Hrvatskoj, koja je dovela do egzodusa 200.000 Srba sa područja Republike Srpske Krajine. U to vreme kroz Kruševac i okolinu prošlo je oko 10.000 izbeglih, a trajno se zadržalo 2.000, od čega je oko 1.000 lica bilo smešteno u nekoliko kolektivnih centara. Svrha projekta je sećanje na veliku nacionalnu, ali pre svega ličnu tragediju porodica koje su napustile dom i zavičaj, ali i informisanje o njihovoj sociojalno-ekonomskoj i kulturnoj lokalnoj integraciji.

Uz poodršku Grada, Televizija ove godine realizuje i kompleksnu medijsku kampanju „Čuvaj sebe, misli na druge“ sa ciljem unapređenja saobraćajne kulture i bebednosti, koja predviđa čak 112 studijskih emisija, reportaža, informativnih priloga, gostovanje u Jutarnjem programu… Kroz kontinuiranu kampanju informativnog i edukatinog karaktera namera nam je da utičemo na podizanje svesti o vašnosti bezbednosti u saobraćaju, pružajući neophodne informacije i istražujući pokazatelje vezane za uzroke i posledice saobraćajnih nezgoda, kao i njihovu prevenciju.

U godini kada naš najstariji medij slavi veliki jubilej, bilo je logično da serijalom KAKO JE RADIO RADIO obeležimo pola veka Radio Kruševca, kao jedne od najstarijih aktivnih radio stanica u Srbiji. Prigodnim emisijama na radio Kruševcu nastojaćemo da očuvamo sećanje na njegovih 50 godina emitovanja programa koje predstavljaju i svojevrstan istorijat medijske scene u Kruševcu i okolini.

Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Radio Kruševac ove godine realizuje tri kompleksna projekta – SVAKO IMA PRAVO NA DOM koji ima za cilj osnaživanje hraniteljstva i podrške deci na hraniteljstvu; SLUŠAM, DAKLE VIDIM – kojim ćemo pokušati da predočimo kako žive slepe i slabovide osobe, ali i njihove porodice i da skrenemo pažnju šire javnosti na ove ljude i njihove svakodnevbne probleme; kao i NEVIPE – dnevnu informativna emisija lokalnih i regionalnih vesti na romskom jeziku.

Mada najmlađi medij u kući, internet portal rtk.rs nastavlja da istražuje i promoviše istorijsko i multikulturno nasleđa kruševačkog kraja, kao živog jezgra naše tradicije, dajući kroz projekat KRUŠEVAC OD A DO Š treću godinu zaredom doprinos bogaćenju zavičajne i kulturne baštine. Narednih meseci u okviru ove, prve gradske on-lajn enciklopedije, moći ćete da čitate tekstove o Slobodištu, čuvenoj kafani Takovo, Figinom pozorištu, kruševačkom predratnom humorističkom društvu Dživdžan…

Uz podršku Ministarstva kulture, naš sajt će svakog petka u rubrici VIKEND SA KNJIGOM predstavljati i aktuelnu izdavačku produkciju ali i trajno vredna izdanja, uz akcenat na lokalno izdavaštvo i autore, a sve u cilju podsticanja i afirmisanja čitalačke kulture, posebno kod mladih.

Od ostalih, izdvajamo projekte hronika susednih opština, ali i serijal tekstova o dva veka temnićkog školstva na našem internet portalu, kao i emisija MOSTOVI KOJI SPAJAJU – OBALE, VREMENA I LJUDE, kojim ćemo pričom o mostovima u Vrnjačkoj Banji – kojih je na nevelikoj Vrnjačkoj reci čak 23 – Banjčanima i turistima na nepretenciozan način ispričati deo istorije tog mesta.

Povezano