sreda, 30. septembar 2020.

Kruševac
sreda
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
9°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 90%
Brzina vetra: 1 m/s IJI
 

Za žig Privredne komore Srbije „Čuvarkuća“ do sada konkurisalo 70 proizvoda

Za žig Privredne komore Srbije „Čuvarkuća“ do sada konkurisalo 70 proizvoda

Za žig Privredne komore Srbije „Čuvarkuća“, kao potvrdu visokokvalitetnog proizvoda, stvorenog u Srbiji iz domaćih resursa, već je konkurisalo više od 70 proizvoda iz različitih oblasti, od hemijske i farmaceutske, do prehrambene industrije, saopštila je PKS.

Akcija „Stvarano u Srbiji“ i žig „Čuvarkuća“ imaju cilj da podrže domaće proizvode i proizvođače, uz istovremeno jačanje svesti potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda. Podizanjem svesti kod potrošača o važnosti kupovine kvalitetnih i konkurentnih proizvoda stvorenih u Srbiji podstiče se i razvoj domaće ekonomije – rekao je Mihailo Vesović iz PKS-a. On takođe ističe da i strani brendovi mogu da budu čuvarkuće, poreklo vlasništva kompanije nije ograničavajući faktor, bitno je samo da proizvod ispunjava uslove u pogledu kvaliteta i porekla resursa. To znači da su takvi proizvodi deo lokalne zajednice jer koriste materijale, sirovine, rad, znanje i kreativnost iz Srbije.

Privrednici koji proizvode u Srbiji, imaju kvalitetne proizvode domaćeg porekla mogu aplicirati za dobijanje žiga. Proizvod mora da bude stvoren od najmanje 80 odsto domaćih resursa – rada i materijala. Lista proizvoda za koje se može dobiti žig „Čuvarkuća“ dopunjava se u skladu sa interesovanjem privrednika i ciljevima projekta. Ceo postupak dobijanja žiga traje 45 dana. Pravo korišćenja žiga „Čuvarkuća“ dobija se na tri godine, sa mogućnošću resertifikacije.

Detaljne informacije dostupne su na sajtu projekta www.stvaranousrbiji.rs.

Povezano