četvrtak, 28. januar 2021.

Kruševac
četvrtak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
3°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 66%
Brzina vetra: 3 m/s JJZ
 

Tenkovski bataljon prikazao svoje sposobnosti u Sremskoj Mitrovici

Tenkovski bataljon prikazao svoje sposobnosti u Sremskoj Mitrovici

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas 15. tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u kasarni „Boško Palkovljević Pinki“ u Sremskoj Mitrovici, gde prisustvuje prikazima sposobnosti tenkovske čete i modernizovane artiljerijske baterije sistema „Oganj“.

Predsednika je u kasarni dočekala počasna jedinica garde Vojske Srbije.

Sposobnost tenkovske čete prikazana je na 13 tenkova M84, na kojima je prikazana i praktična obuka te čete, kao i na dve vrste trenažera, od kojih je jedan kompjuterski.

Predsednik Vučić poručio je da Srbija želi da sačuva vojnu neutralnost, sigurnost, stabilnost i mir, ali i sigurnu odbranu zemlje, ako zatreba.

„Želimo da sačuvamo vojnu neutralnost, da budemo svoj na svome, ulagaćemo novac i verujem da ćemo, ne želeći da učesgvujemo u bilo kakvoj trci, uvek moći da garantujemo sigurnost, stabilnost i mir. Što ste jači, imaćete snažnije preventivno dejstvo na onoga koji misli da vojnom agresijom može da izvrši neke političke ciljeve“, rekao je Vučić.

Rekao je da će do sada najveća, dodatna finansijska sredstva, biti uložena u odbrambenu industriju.

Vučić je naveo da je danas video obučenost, pripremljenost, posvećenost i predanost u radu tenkista, ali i promene koje se unose u aritiljerijsko-raketne jedinice.

Dodao je da vojska sada raspolaže i sa modularnim vozilima, u kojima je gotovo sve automatizovano, pa je potrebna manja posada, što znači i dvostruko manje rizika za gubitak života.

Amerikanci, Turci i Nemci brinu o svom čedu, kaže predsednik Vučić, komentarišući vest da je i drugi kontigent oklopnih vozila iz SAD stigao na Kosovo i Metohiju.

Vučić kaže da su srpske bezbednosne službe upoznate sa tom dostavom i da Srbija istog sekunda zna šta stiže na KIM, te dodaje da su hameri stigli na KiM 20. jula.

„Mi znamo šta oni dobijaju i šta imaju“, kaže Vučić i dodaje da je zato pre neki dan rekao da teško da će na KiM iz Nemačke biti isporučeni „leopard“ tenkovi.

Vučić kaže da su hameri lepa vozila, ali da ta mala „četiri puta četiri“ vozila ne bi poredio sa velikanima „šest puta šest ili osam puta osam“.

Istakao je da je, pri tom, sve to uglavnom urađeno u domaćim fabrikama, od FAP-ove platforme, do raketa „Krušika“ i „Prve petoletke“.

„Do kraja godine imaćemo 12 pasarsa u Vojsci Srbije, sisteme koji imaju i rakete sa strane i 40 mm topove. Vrlo efikasno oružje i oruđe“ najavio je Vučić.

Kaže i da Srbija gleda da osnaži namensku industriju u teškim uslovima, kad ni SAD ne ulazi u ratove i kada nema mnogo tržišta za prodaju oružja.

„Ne možemo da pratimo poklone i donacije koje pojedine NATO zemlje u okruženju dobijaju od SAD i drugih zemalja i moramo sami da se borimo i čuvamo mir i budućnost“, rekao je Vučić.

Istakao je da je ponosan na srpske oficire, podoficire i vojnike, navodeći da su plate u poslednjim godinama rasle, ali da to i dalje nisu uslovi kojima bi svi mogli da budu ponosni.

„Narednih dana najveća narudžbina VS od domaće industrije“
Predsednik je podsetio da je kasarna u Sremskoj Mitrovici bila bombardovana 1999. godine i da se „čudom opstala“, te da u njoj sada prvi put imamo hangare za naše tenkove.

„Po tenkovima smo ubedljivo najsnažniji u okruženju, regionu. Izuzetno snažne raketno-artiljerijske jedinice, značajno smo ojačali Ratno vazduhoplovstvo i PVO. Sada je to 20 prema jedan u odnosu na pre osam do 10 godina“, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da je Srbija pokrenula neke inicijative u pravcu nabavke lovačkih aviona, koji štite borbene u akciji.

Povodom vesti iz Hrvatske da ta zemlja ni za vreme mandata nove vlade neće uspeti da nabavi nove „migove“ i da će morati da prizemlji stare, rekao je da se mi ne takmičimo sa njima, jer će njima neko drugi da čuva nebo.

„To je pitanje izbora da li želite da neko drugi čuva vaše nebo ili da budete svoj gospodar. Mi smo se odlučili da sami čuvamo svoje nebo, da budemo svoj gospodar“, podvukao je Vučić.

To, dodao je, nije još dovoljno snažno, i zato će se nastaviti sa razvijanjem bombardera i lovačkog dela avijacije, kao i sa najsavremenijim oružjem za PVO.

Podsetio je da domaća vojna i odbrambena industrija proizvode Lazara, Noru, Miloša, te dodao da će biti izdvojena dodatna sredstva za tu industriju.

„Naručili smo i narednih dana biće najveća narudžbina Vojske Srbije od domaće industrije“, rekao je Vučić.

Prikazu prisustvuju ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, te komandant 15. tenkovskog bataljona major Borislav Krnjajić.

Razvoj raketnog lansera „Oganj“ sa kontrolnim gađanjem završen je prošle godine, a osim što ima novi INS (inercioni navigacioni sistem) i što je dobio brojne digitalizacije i usavršavanje sistema veza, ima i znatno veću brzinu upotrebe.

Od dolaska na vatreni položaj do ispaljivanja borbenog kompleta, digitalizovanom „Ognju“ je potrebno tri minuta, dok je modelu koji je do sada bio u upotrebi bilo potrebno 26 minuta.

Tanjug, RTS

Povezano