četvrtak, 24. septembar 2020.

Kruševac
četvrtak
Oblačno.
Oblačno.
14°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 89%
Brzina vetra: 0 m/s JJZ
 

„OLUJA“ na Televiziji Kruševac

„OLUJA“ na Televiziji Kruševac

Godišnjicu egzodusa srpskog naroda u zločinačkoj operaciji hrvatske vojske „Oluja“ naša Televizija obeležava tokom cele 2020. medijskim projektom koji realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Ove nedelje na programu je, osim dokumentarnog filma „Kameni život Petra Tintora“, i nekoliko specijalizovanih emisija kojima se sećamo tragičnih događaja iz 1995. godine ali govorimo i o tome kako su prognani iz Republike Srpske Krajine nastavili život integrišući se u novo okruženje.

5. avgusta navršava se četvrt veka od operacija „Oluja“, u kojoj je proterano više od 200.000 krajiških Srba, dok je život izgubilo ili se vodi kao nestalo oko 1.700 ljudi. U danima egzodusa koji su usledili kroz naš kraj prošlo je oko 10 hiljada izbeglih, od čega se oko 3 hiljade zadržalo u Kruševcu i drugim oprštinama Rasinskog okruga. Nastavili su svoje živote, daleko od zavičaja, ali sa ožiljcima koji ni posle četvrt veka nisu potpuno zarasli.

Televizija Kruševac do kraja godine, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, realizuje kompleksan medijski projekat “Oluja – 25 godina kasnije”, sa specijalizovanim emisijama i brojnim informativnim prilozima i reportažama.

Sutra je, sa početkom u 21 sat, na programu dokumentarni film “Kameni život Petra Tintora„, svedočanstvo o životu porodice Tintor koja danas živi u selu Brajkovac kod Kruševca, gde je započela novi život posle progonstva iz rodnog Benkovca tokom “Oluje”. Ovaj film naše Televizije prikazan je 2008. godine na Festivalu reportaže i dokumentarnog filma lokalnih evropskih televizija u Košicama, u Slovačkoj, gde je svrstan među 20 najboljih ostvarenja.

Iste večeri, u 21.30, u okviru serijala “Oluja – 25 godina kasnije” emitujemo reportažu u kojoj govore Kruševljani koji su među prvima bili angažovani na prihvatanju u zbrinjavanju prognanih iz Hrvatske koji su početkom avgusta pristizali u naš kraj.

U sredu je, u okviru istog serijala, u 20.30 sati priča o porodici Đaković. Sava i Gordana, po dolasku iz Knina, odnosno Zadra, boravili su tri godine u Kruševcu, nakon čega odlaze u Crnu Goru, da bi se 2003. vratili u Srbiju i nastavili život u Kruševcu. U međuvremenu su dobili sina Marka i ćerku Maju. Sećaju se 1995. godine i to je priča ispunjena tugom, koju ne govore često, ali i priča o veri i nadi u budućnost bez ovakvih trauma.

Ekipa Televizije Kruševac posetila je i Dokumentaciono informaciona centar Veritas,  nevladinu i nestranačku organizaciju koju su krajem 1993. osnovali građani sa područja Republike Srpske Krajine. Do vojne operacije Oluja, sedište Centra je bilo u Kninu, a od tada je u Beogradu i bavi se upravo prikupljanjem dokumenata o progonima, stradanjima i uništenoj imovini lica srpske nacionalnosti na području Hrvatske u predratnom, ratnom i poratnom periodu. Predsednik Veriritasa Savo Štrbac naš je sagovornik u emisiji koja je na programu u sredu u 21 sat.

Povezano